Štyri ruiny - najkrajšie pozostatky inkských stavieb

Štyri ruiny - najkrajšie pozostatky inkských stavieb

Väčšinu pozornosti návštevníkov Peru, ktorí sa vyberú hľadať pozostatky Inkskej ríše, priťahuje Machu Picchu. V okolí Cusca je však roztrúsených veľa ruín, ktoré sú tiež pôsobivé samy o sebe.

Predstavíme si 4 najznámejšie z nich, nazývané aj Cuatro ruinas (štyri ruiny) - Qenqo, Pukapukara, Tambo Machay a Sacsayhuaman. Vyslovenie ich názvov nám síce dá zabrať, ich návšteva však stojí za to.

Ruiny Inkov Qenqo

Môžete sa stretnúť s viacerými variáciami, akým je ich názov písaný - Qenqo, Q'enqo, Qenko a mnoho ďalších. Ide však o jedno a to isté posvätné miesto Inkov. Na tomto mieste sa konali obrady plodnosti, slnovratu a rovnodennosti a manželské rituály.

Dokonale vyrezané kamene vytvárajú cik-cak vzor, ​​kde kňazi naliali tekutinu (zvyčajne to bola krv). A podľa toho, na ktorom mieste tekutina vyšla, to pre vás znamenalo, že vás buď čaká úžasná budúcnosť, alebo, naopak, sa predpokladalo vo vašom živote temné obdobie. Pod touto konštrukciou z kameňov sa nachádza spleť tunelov a jaskýň. Historici sa domnievajú, že slúžili na rituály alebo ako pohrebisko pre nižších šľachticov. V každom prípade si nájdite čas na obdivovanie rezbárskych diel lemujúcich steny.

A nakoniec vás čaká relax v amfiteátri. Miestni obyvatelia tu sedia v tieni, čítajú knihy alebo hrajú sa so svojimi psami. Krásny súbor ruín a jedno z prvých miest Inkov, ktoré uvidíte vďaka blízkosti Qenqo-Cusco.

Ruiny Inkov Pukapukara

Táto lokalita je o niečo menšia ako ostatné zrúcaniny, ale o nič menej pôsobivá.

Pukapukara, čo v preklade znamená „Červená pevnosť“, leží asi 10km od Cusca. Takže budete musieť trochu cestovať, aby ste sa k ruinám dostali.

Na týchto ruinách je zaujímavé ich význam, na ktorý boli určené. Inkovia kombinovali využitie budov, na ktoré slúžili a Pukapukara nebol iný. Bolo to dokonalé obranné miesto, ale slúžilo aj ako lovecké a duchovné centrum.

Pukapukara má dokonalý výhľad na Ausangate, ktorú Inkovia považovali za apu alebo ducha. Apus však neboli duchovia v tom zmysle, ako si o nich dnes myslíme. Zvyčajne mali podobu hôr alebo skál. Apus je tiež známy ako rajský vták. Výhľad z týchto ruín je naozaj dychberúci.

Ruiny Inkov Tambo Macha

Tambo Machay (Tambomachay) sedí veľmi blízko Pukapukara a pravdepodobne sa používali spoločne..

Zatiaľ čo Pukapukara bola lovecká základňa a mala dôžitú obranná pozíciu, Tambo Machay slúžil ako miesto pre rituál s ďalším zaujímavým konceptom. Išlo hlavne o čistenie, očistu a iné rituály, ktoré sa konali vo vodách oblasti.

V Tambo Machay sú tri stupňovité platformy. Na vrchu je oblasť, kde Inkovia pravdepodobne mali umiestnené sochy rôznych bohov. Pod ňou z kamennej steny vyteká voda dolu do ďalšej úrovne a tam sa rozdelí na dve rôzne cesty, pričom obe sa vlievajú do nádrže.

Tieto ruiny zaberajú iba malú oblasť, ale sú krásnou ukážkou murárskych schopností Inkov.

Ruiny Inkov Sacsayhuaman

Najznámejší súbor ruín neďaleko Cusca, Sacsayhuaman, je ohromujúcim príkladom sily Inkov.

Nielen kvôli veľkosti komplexu, ale aj kvôli väčším plánovacím schopnostiam Inkov. Možno ste to nevedeli, ale Inkovia navrhli Cusco v tvare pumy.

A Sacsayhuaman tvorí hlavu pumy.

Čo je najviac ohromujúce, je veľkosť blokov a odkiaľ pochádzajú. Vedci zistili, že niektoré kamene boli vyrezané z lomov až skoro 50km ďaleko! A ako by to nestačilo, odhaduje sa, že na jeho výstavbe sa podieľalo asi 20 000 mužov.

Čo je však na tomto mieste najdôležitejšie, je slávna bitka, ktorá sa tu odohrala.  V roku 1536 bol Sacsayhuaman jedným z posledných Inkov, ktorý sa postavil proti Španielom. Keď boli Inkovia v bitke pritlačení k jednej z veží na vrchole kopca a obkľúčení namiesto toho, aby prijali poníženie zo zajatia, skočili z veže.

Ich mŕtvoly celé dni slúžili ako potrava pre supy a kondory. Preto ak sa dnes pozriete na erb Cusca, môžete vidieť osem kondorov, ktorí majú pripomínať túto udalosť.

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12223 22224€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

5624
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4313
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: