Tejo – zdedený poklad

Tejo – zdedený poklad Šport v Kolumbii

Futbal nie je jediný šport, ktorý Kolumbijci milujú. V krajine je rovnako populárny aj šport, ktorého tradícia siaha až do predkolumbovského obdobia.

Predpokladá sa, že pred 500 rokmi si Muiscovia (Čibčovia) z mesta Turmequé, domorodí obyvatelia regiónu Cundinamarca a Boyacá v centrálnych Andách, krátili svoj čas hádzaním disku na terč. Zatiaľ presne nevieme prečo a ako  Muiscovia tejo (niekedy sa môže označovať aj ako „Turmequé“) hrali. Historici však predpokladajú, že bolo buď súčasťou náboženských ceremónií, alebo je celkom možné, že ho hrali iba pre zábavu. Legendy vravia, že tento disk „zepguagoscua”, rovnako aj terč boli pôvodne zo zlata. Taktiež sa hovorí, že ženy, ktoré chceli byť partnerkou náčelníka Turmequé, súťažili v tejo turnaji o túto poctu.

S príchodom Španielov do Kolumbie sa hra ďalej rozvíjala, zlatý disk nahradil disk kovový, a s ním sa hrá tejo dodnes. V modernej verzii hry sa tento disk  „tejo“ hádže zo vzdialenosti 18 až 20 metrov do bedničky s rozmermi 1 x 1 meter, naplnenej hlinou (môže byť sochárska, ale aj obyčajné bahno) a zošikmenej do 45 stupňového uhla. V jej strede je malý kovový kruh „bocin“, okolo ktorého sú rozmiestnené papierové terčíky naplnené pušným prachom nazývané „mechas“. Keď disk zasiahne terčík, dôjde k explózii, ktorá tak signalizuje bodový zápis pre hráča alebo jeho tím.

Cieľom hry je trafiť buď do stredu bocinu – embocinar (vtedy hráč získava 6 bodov), trafiť terčík (mechu) tak,  aby vybuchol (hráč získava 3 body), alebo trafiť mechu a zároveň stred bocinu - moñonar (hráč získa maximálny počet  9 bodov).

Štandardne sa popri hre popíjala chicha (fermentovaný nápoj z kukurice), ale počas obdobia nepokojov na konci 50. a počas 60. rokov 20. storočia (toto obdobie sa v kolumbijskej histórii označuje ako „La Violencia“) bola v krajine vyhlásená prohibícia na tento nápoj. Chichu vtedy nahradilo pivo, a tak to zostalo až dodnes. Nie je preto žiadnym prekvapením, že sa tejo teší tak veľkej obľube. Silná trojkombinácia: hádzanie na terč, trocha alkoholu a výbušniny, sú zárukou zábavou naplneného večera.

Profesionálni hráči sa však snažia túto hru pozdvihnúť na vyššiu úroveň, než len barovú zábavu. V roku 1955 vznikla Kolumbijská Tejo Federácia. Od roku 1996 je tento šport súčasťou Národných Hier (kolumbijská verzia olympiády). Pravidelne sa konajú aj „torneos relampago“ – bleskové turnaje, kde súťažiaci môžu vyhrať rôzne trofeje i peniaze. Expert na túto hru sa zvykne označovať aj ako „El Pollo Viejo“ (staré kura), čo je celkom vtipná prezývka.

Napriek tomu, že pôvod teja nepochybne patrí Kolumbii, profesionálne tejo tímy nájdeme aj v susediacich krajinách – Venezuele, Ekvádore a Paname. Dokonca aj niektoré severoamerické tímy si chodia zmerať sily so svojimi kolumbijskými rivalmi. Celkovo môžeme povedať, že podobný druh hier majú ľudia všeobecne radi v rôznych kútoch sveta. Má totiž niektoré časti hry podobné s francúzskym pétanque a tiež americkým cornhole.

Tejo je obľúbené aj medzi turistami. Túto hru si dokonca vyskúšal aj slávny americký dokumentarista Anthony Bourdain a tejo sa vďaka nemu objavilo v časti Colombia: Parts Unknown. Bourdain tento seriál vytváral od roku 2013 do roku 2018 pre televíznu stanicu CNN.

V júni roku 2000 národný kongres vyhlásil tejo národným športom Kolumbie. My v BUBO sa ho radi učíme hrať pri návšteve Salenta. Je to totiž explozívny zážitok pre všetky zmysly – a to doslova!

K

Amerika  

Južná Amerika, Kolumbia

17.07. → 26.07. +20 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2724 3405€
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Kolumbia, Ekvádor


náročnosť

14 dní

Trvanie

5260
K

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

3621 4260€
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku Karibik, Cartagena

Karibik, Cartagena Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku

Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní,…

Medellin – mesto Pabla Escobara Medellin

Medellin Medellin – mesto Pabla Escobara

Medellín, mesto večnej jari a druhé najväčšie mesto Kolumbie, je veľkým prekvapením. Mladý úspešný starosta mesto mení s dôrazom na ekológiu a…

Ľubor Kučera 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: