Titicaca - posvätné jazero Inkov

Titicaca - posvätné jazero Inkov

Jazero Titicaca je najväčšie sladkovodné jazero v Južnej Amerike a zároveň najvyššie položené jazero s obchodnou lodnou prepravou na svete a najväčšie sladkovodné jazero v Južnej Amerike. Je bezodtokové a vulkanického pôvodu. Titicaca je jedným z menej ako 20 starovekých jazier na Zemi a predpokladá sa, že má milión rokov. Jazero Titicaca leží 3 815 m nad morom a nachádza sa medzi Peru na západe a Bolíviou na východe. Peruánska časť sa nachádza v departemente Puno, v provinciách Puno a Huancane.

Pokrýva 8 300 štvorcových km a rozprestiera sa v smere od severozápadu na juhovýchod na vzdialenosť 190 km. V najširšom bode má 80 km. Úzky prieliv Tiquina rozdeľuje jazero na dve vodné plochy. Menšie, na juhovýchode, sa nazýva jazero Huinaymarca v Bolívii a jazero Pequeño v Peru. Jazero Titicaca leží medzi andskými pohoriami v obrovskej kotline (približne 58 000 štvorcových km na ploche), ktorá zahŕňa väčšinu Altiplano (náhornej plošiny) severných Ánd. V zasneženej Cordillera Real na severovýchodnom (bolívijskom) brehu jazera sa niektoré z najvyšších vrcholov Ánd týčia do výšky viac ako 6 400 m.

Hladina Titicaca kolíše sezónne a počas cyklu rokov. Počas obdobia dažďov (leto, od decembra do marca) hladina jazera stúpa, zvyčajne klesá počas suchých zimných mesiacov. Priemerná hladina je 3,815 msnm +/- 2,5 m. Vody jazera Titicaca sú priezračné. Povrchové teploty sú v priemere 14 °C; teploty klesnú na 11 °C na dne. Analýzy ukazujú merateľné množstvá chloridu sodného, ​​síranu sodného, ​​síranu vápenatého a síranu horečnatého vo vode.
Jazero má priemernú hĺbku 140 až 180 m, ale dno sa prudko nakláňa smerom k bolívijskému pobrežiu a dosahuje svoju najväčšiu zaznamenanú hĺbku 280 m pri Isla Soto v severovýchodnom rohu jazera.

Viac ako 25 riek vypúšťa svoje vody do Titicaca Najväčší z nich - Ramis, odvodňujúci asi dve pätiny celého povodia Titicaca, vstupuje do severozápadného rohu jazera. Jedna malá rieka, Desaguadero, odvodňuje jazero na jeho južnom konci. Tento jediný výstup vypúšťa iba 5 % prebytočnej vody z jazera, zvyšok sa stráca vyparovaním pod prudkým slnkom a silným vetrom suchého Altiplana.
 
Existujú dôkazy o nepretržitej prítomnosti ľudskej populácie v oblasti jazera: monumentálne pozostatky a hmatateľné aj nehmotné prvky hovoria o rôznych prostrediach, využívaní pôdy a jej manažmente prostredníctvom špecifických a výnimočných kultúrnych prejavov. Tieto dôkazy poukazujú na neustály vzťah medzi človekom a prírodou od staroveku a počas dlhého časového obdobia, ktoré siaha od zrodu a rozvoja andských predhispánskych spoločností až po naše dni.

Tento dlhý proces, ktorý sa začal približne okolo roku 10 000 p.n.l. do 8 000 p.n.l. a trval až do prvej tretiny šestnásteho storočia s príchodom Inkov bol charakterizovaný rôznymi andskými spoločnosťami a etnickými skupinami. Ostatné obdobie zahŕňa od koloniálnych čias v šestnástom storočí až po naše dni. Celý tento proces vymedzil kultúrnu oblasť, v ktorej sa zachovala tradícia poukazujúca na stálosť spôsobov života, zvykov a hodnôt predkov.
 
Archeologické architektonické stavby veľkej jedinečnosti v niektorých lokalitách ako Pukara, Sillustani, Cutimbo (peruánska strana) a Tiwanaku a Isla del Sol (bolívijská strana) sú jasným dôkazom existencie spoločností ako Pukara, Tiwanaku, Colla Lupaka a Inca.
 
Jazyky, tradície, presvedčenia a zvyky sa prelínajú v rôznych formách sociálnej organizácie, cykloch spoločenského života, sviatkoch a rituáloch, hudbe a tanci a pri zachovávaní posvätných miest, keďže jazero je tým najposvätnejším, pretože z jeho vôd sa vynorilo zakladatelia civilizácie Inkov a ríše, čo stále obdivujeme na našich zájazdoch do Peru.

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4429 5210€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: