Trh čarodejníc v La Paze

Trh čarodejníc v La Paze

Peru a Bolívia patria po Indii medzi najšamanskejšie krajiny na svete. Aj napriek Španielom a rozšíreniu kresťanstva, ľudia v týchto krajinách stále veria na svojich andských bohov, ktorých si často uctievajú rôznymi obetami. Najdôležitejšia z nich je určite Pachamama alebo Matka Zem, ktorej pravidelne roztrusujú lístky koky na zem alebo jej vylejú pár kvapiek z chiche, fermentovaného nápoja z andskej kukurice, aby im zabezpečila dážď a dobrú úrodu. Kebyže sa v Andách opýtate miestnych ľudí, kto je dôležitejší, Ježiš Kristus alebo Pachamama, asi by ste ich zaskočili a nevedeli by vám odpovedať. Dochádza tu totiž k andskému synkretizmu, kedy sú obidve ideológie rovnako dôležité.

Keď sa prechádzame trhmi v Peru a Bolívii, zaujme nás časť s rôznymi relikviami amuletmi a inými šamanskými predmetmi.

Najzaujímavejší je ale určite Trh čarodejníc v centre La Pazu v Bolívii. Nie je ťažké ho nájsť, keďže sa nachádza v turistickom centre mesta. Mnoho pouličných predajcov predáva vo svojich obchodíkoch fascinujúce veci pre duchov a bohov aymarskej kultúry.

Aký suvenír si vybrať?

Medzi najzaujímavejšie veci patria sušené lamy a lamie embryá, ktoré majú priniesť prosperitu a šťastie. Ďalej môžeme nájsť sušené žaby, korytnačky či hady, sovie pierka a iné bylinky a amulety. Najčastejšou vecou sú určite sušené lamy, ktoré sa používajú ako obeta Pachamame do základov nových stavieb. Bolívijci veria, že táto obeta ochráni pracovníkov pri stavbe nového domu.

Kedysi dávno sa obetovávali živé lamy, ale v dnešnej dobe, kde sa bojuje za práva zvierat, je to čoraz zriedkavejšie. Na vidieku ale stále býva zvykom obetovať živé zviera.

V týchto obchodíkoch nás zaujmú taktiež farebné obetné koše pre Pachamamu. Obsahujú zvyčajne lamie embryo, rôzne andské bylinky a farebné tabličky z cukru, na ktorých býva napísané alebo nakreslené to, čo si ľudia prajú do budúcnosti. Pachamame ževraj chutí sladké. Často sú tam znázornené peniaze, nový dom, auto či zdravie.

Ako vznikol názov „Trh čarodejníc"?

Španieli pri príchode do La Pazu nechali určitú časť mesta pôvodným obyvateľom. Keď sa po čase prišli pozrieť do tejto oblasti, uvideli množstvo amuletov a mŕtvych zvierat. Tvrdili, že je to pohanské, proti kresťanskej viere a že tu určite musí ísť o nejaké čarodejníctvo. Preto tomuto miestu neskôr prikvitol názov Trh čarodejníc.

Kedysi bol tento trh väčší a rozprestieral sa po celej ulici. Dnes ho síce tvorí iba pár stánkov, ale aj tie vedia vyvolať v človeku zvláštne pocity.  

Ak chcete navštíviť tento fascinujúci trh a iné neskutočné miesta, ktoré skrýva Bolívia, poďte s nami na zájazd Čile, Peru, Bolívia.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4429 5210€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

17 dní

Trvanie

3992 4990€
Salar de Uyuni - magnet pre fotografov, ktorý vznikol vďaka slzám bohyne Salar de Uyuni

Salar de Uyuni Salar de Uyuni - magnet pre fotografov, ktorý vznikol vďaka slzám bohyne

Najslávnejšia a najväčšia soľná púšť sveta. Klenot Bolívie, kde slovo perspektíva naberá úplne iný význam. Tri nezabudnuteľné expedičné dni na…

Ivana Tomášová 27 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta La Paz

La Paz La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta

La Paz, neoficiálne hlavné mesto Bolívie a najvyššie položené hlavné mesto sveta, upúta vašu pozornosť na prvý pohľad. Mesto, ktoré leží vo výške 3…

Ľubor Kučera 14 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: