Trvalo udržatelné vinice v Bordeaux

Trvalo udržatelné vinice v Bordeaux

Viac ako dvadsať rokov dozadu sa vinársky priemysel v Bordeaux zaviazal k zodpovednému a udržateľnému vinohradníctvu. V roku 2018 60 % vinohradov prijalo certifikovaný environmentálny prístup.

Vo francúzskom vinárskom priemysle znamená HVE Haute Valeur Environnementale „Vysokú environmentálnu hodnotu“. Oblasť Gironde je prvým regiónom vo Francúzsku, ktorý má certifikáciu HVE (v roku 2019 bolo certifikovaných takmer 400 vinárstiev). Toto označenie zahŕňa uplatňovanie kritérií biodiverzity, fytosanitárne stratégie a metódy hnojenia. Hodnotí, ako vinárstvo funguje ako celok. V súčasnosti predstavujú vinárstva v Bordeaux viac ako štvrtinu spoločností HVE na národnej úrovni, a to vo všetkých druhoch poľnohospodárstva.

Na eliminácii používania pesticídov vo vinohradníctve pracuje viacero miestnych a regionálnych programov. Tieto nové prístupy formujú výrobu vína zajtrajška. Do roku 2030 budú musieť všetci vinohradníci prijať certifikovaný environmentálny prístup spĺňajúci špecifikácie Bordeaux AOC. Mnohé vinohrady, ktoré boli označené ako Agri Confiance® (1 485 vinohradov), Terra Vitis (91 vinohradov) alebo Area (443 vinohradov), sa už zaviazalo k ochrane biodiverzity pôdy, boju proti globálnemu otepľovaniu a znižovaniu chemických látok.

Organické víno je na európskej úrovni regulované od roku 2012. Organická vinifikácia (premena hrozna na víno) má oproti konvenčnej vinifikácii určité rozdiely, najmä pokiaľ ide o povolenú dávku siričitanov. Zmeny sú ale predovšetkým vyššie, na úrovni vinohradníctva (pestovanie hrozna). Na hnojenie viniča a jeho ochranu pred chorobami smú ekologickí vinohradníci používať iba prírodné produkty vrátane síry, medi alebo prípravkov na rastlinnej báze. Naproti tomu používanie syntetických prípravkov a insekticídov je zakázané. Ekologickí vinári môžu využívať ochranu len na báze kyslej pôdy, kvetov alebo rastlín.

My v BUBO na našej gurmánskej tour de France navštevujeme čarovný Chateau d'Agassac. Po prehliadke vinohradov sa dostáme do vínnych pivníc a ochutnávka bordeaux prebieha v samotnom zámočku. Toto vinárstvo nachádzajúce sa v oblasti Medoc sa pýši niekoľkými oceneniami a má ochrannú známku HVE. A Bordeaux vo Francúzsku je tiež víťazom v zozname najlepších vín sveta.

Ak by ste sa chceli inšpirovať a nájsť viac informácií z tohoto regiónu, odporúčame si pozrieť aj náš blog Bordeaux - tipy, čo vidieť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

2039 2265€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2447 3059€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: