Údolie kráľov v Egypte ponúka ďalší skvost

Údolie kráľov v Egypte ponúka ďalší skvost

Ak sa chystáte do Egypta, zrejme vaše kroky povedú aj do Údolia kráľov v meste Luxor. Práve tu môžu poznaniachtiví turisti obdivovať miesta posledného odpočinku najväčších egyptských faraónov všetkých čias.

Najnovšou atrakciou, ktorú v posledných dňoch návštevníkom sprístupnili, je hrobka prominentného egyptského pisára z 18. dynastie - teda niekedy z obdobia cca 1320 p. n. l., menom Neferhotep. Netreba si ho mýliť s faraónom Neferhotepom I. ktorý vládol v druhej polovici 18. storočia a bol z 13. dynastie.

K omylu vás môže viesť aj skutočnosť, že pokiaľ je v Egypte reč o hrobkách, všetci si ich automaticky spájame s faraónmi. V skutočnosti však mávali honosné hrobky nielen faraóni, ale aj príslušníci vládnucej elity, prevažne úradníci či pisári.

Práve druhí menovaní boli v egyptskej hierarchii vysoko cenení a vzhľadom na svoje vzdelanie aj náležite odmeňovaní, napríklad aj bohato zdobenými hrobkami a pohrebmi so všetkými náležitosťami, akých sa dostávalo najvyššiemu panovníkovi. Rovnako aj dôkladnosť procesu a kvalita použitého materiálu pri mumifikácii boli znakom vysoko postaveného človeka.

Nepochybne ním bol aj pisár Neferhotep, o čom sa práve v jeho hrobke môžu návštevníci egyptského Luxoru najnovšie presvedčiť sami. Po bezmála dvadsiatich rokoch bola totiž ukončená jej rekonštrukcia. Môže sa to zdať ako večnosť, no ak vezmeme do úvahy vek nástenných malieb a náročnosť stabilizácie všetkých prasklín a drobných úlomkov, niet sa čo čudovať že pri reštaurovaní vypomáhal aj tím Argentínskej univerzity.

Maľby boli navyše znehodnotené aj ohňom, čo už Francúz Jean-François Champollion - človek, ktorý rozlúštil hieroglyfy - okomentoval, keď do hrobky pred desiatkami rokov vošiel, takto: ,,Hrobka je takmer úplne zničená, vďaka častiam, ktoré ostali neporušené nám môže byť iba smutno za všetkým čo je preč.” Vďaka moderným technológiám a postupom sa však maľby podarilo vyčistiť a zakonzervovať a znovu tak oživiť kus egyptskej histórie.

Je bežnou praxou že sa na vykopávkach a reštauračných prácach podieľajú tímy z celého sveta, veľmi známi sú napríklad aj česko-slovenskí egyptológovia a ich objavy, o ktorých som písal v minulosti. Pokiaľ vás egyptská história skutočne zaujíma, dávam do pozornosti ešte jednu lahôdku, za ktorú si však musíte pripaliť v prepočte cca 50€ a tou je hrobka faraóna Setiho I. Spolu s novootvorenou hrobkou Neferhotepa tak vyťažíte z návštevy Údolia kráľov maximum.

Na našich BUBO zájazdoch do Egypta si tu vždy dáme dostatok času a tak si toto miesto stihnete naplno užiť aj vy. 

FOTO: courtesy of the Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

1950 2785€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2027 2385€

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2565
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: