Údolie posvätnej rieky Urubamba

Údolie posvätnej rieky Urubamba

V Peruánskych Andách, medzi Cuscom a Machu Picchu, leží Posvätné údolie Inkov. Úsek prakticky celý tvorený z nedotknutých dedín a starovekých ruín a rozprestiera sa na širokých poliach a horských svahoch. Je plný andskej histórie, kultúry a krásy.

Údolie, ktoré pôvodne tvorila rieka Urubamba (región je známy aj ako údolie Urubamba), bolo kedysi úrodnou a duchovnou základňou ríše Inkov. Kukurica, koka, zemiaky a ďalšie rástli na poliach a pozdĺž terasovitých horských svahov popri neúprosnom toku rieky.

Dýchame svieži, ale pre nás veľmi riedky horský vzduch. Obdivuje krásy úžasnej okolitej krajiny. Kečuánsky hovoriaci farmári obrábajú polia metódami nezmenenými od starovekej éry Inkov. Ale zatiaľ čo posvätné údolie je hlboko zakorenené vo svojej histórii, súčasné vplyvy sú teraz prepojené s tradíciou. Pohlcuje nás zmes staroveku a moderného.

Región naďalej produkuje plodiny, ktoré väčšinou končia v Cusco, vrátane obilia, broskýň a avokáda. Stáročné poľnohospodárske metódy priťahujú cestovný ruch, no zostávajú aj dôležitými kultúrnymi praktikami.

V meste Maras, približne 40 kilometrov severne od Cusca, sa soľ zbierala prostredníctvom odparovacích jazierok na svahu už od predinkských čias. Silne zasolená pramenitá voda tečie do zložitého systému malých kanálikov, ktoré sú postavené tak, že stekajú do niekoľkých stoviek prastarých terasovitých jazierok. Neformálny systém spolupráce medzi farmármi zavedený za čias Inkov, ak nie skôr, udržiava systém v chode. Dnes si možete na mieste kupiť viacero výrobkov, od vonných solí do vane, ochutenej soli na barbeque až po čokoládu so soľou

Posvätné údolie sa môže pochváliť niektorými z najkrajších zrúcanín Inkov v celej Amerike. Mesto Ollantaytambo leží na náhornej plošine s okolitými horami, z ktorých každé je pokryté ruinami v terasovom štýle, pôvodne na farmárčenie na nestabilnom teréne. Dnes sa priestor využíva na verejné vyžitie, ako napríklad letný festival Ollantay Raymi venovaný inckému bohu slnka. Na starobylých terasách sa odohráva prepracované predstavenie Ollantay Drama z 18. storočia, ktoré rozpráva príbeh o generálovi Ollantayovi a jeho zakázanej láske k princeznej.

Väčšina turistov sa ponáhľa z Cusca rovno na Machu Picchu a nechajú si ujsť rušnú krásu tohto regiónu. My však nie. Na našich zájazdoch do Peru vás ním prevedieme, pretože vieme, že posvätné údolie je skutočne jedinečným skrytým zázrakom, od jeho prírodnej živosti až po bohatú históriu.

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4429 5210€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: