Určili dátum zhotovenia Sagrada Familia

Určili dátum zhotovenia Sagrada Familia Má to však háčik

Už dlhšie sa hovorilo o tom, že baziliku Sagrada Familia (v preklade Svätá rodina) v Barcelone oficiálne dokončia v roku 2026, na sté výročie úmrtia jej „otca“ Antoniho Gaudího. Pandémia covidu však tieto plány zbrzdila a aj my v BUBO sme v roku 2022 písali, že mesto tento termín nedodrží. Najnovšie informácie však hovoria o tom, že by sa to predsa len malo podariť.

Prezident organizácie poverenej dokončením majstrovského diela Esteve Camps podľa Guardian povedal, že k dispozícii je ako dostatok financií, tak aj materiál na dokončenie kostola. A to vrátane 172,5-metrovej centrálnej veže zasvätenej Ježišovi Kristovi. Potvrdil aj dátum, ku ktorému by mali kostol stihnúť dostavať – 10. jún 2026, teda presne 100 rokov po smrti Gaudího.

Práce na sochách, iných dekoráciách a detailoch budovy však budú pokračovať aj po tomto dátume. Camps odhaduje, že to bude trvať dokonca až do roku 2034. Dekorácie a detaily však nie sú to jediné, čo predĺži čas kompletného zhotovenia Sagrada Família.

K bazilike v Barcelone má totiž viesť aj veľké schodisko okolo nej, a toto je problém. Keď totiž Gaudi navrhol budovu, rátal s okolitým veľkým schodiskom, keďže v tom čase (prvý kameň tu položili pred 144 rokmi) bola okolo tohto miesta len otvorená poľnohospodárska pôda a nič iné.

Dnes však okolo Sagrady vznikli mnohé budovy a súčasné schodisko by sa tiahlo cez dva mestské bloky, ktoré by sa museli zbúrať, a tým by prišli mnohé firmy o biznis a ľudia o bývanie. Camps podľa svojich slov ráta s konštrukciou schodiska, aby „dodržali Gaudiho plán“, no finálne slovo bude mať, samozrejme, mesto Barcelona.

V BUBO sa na našich zájazdoch v Španielsku pravidelne pozeráme na Sagrada Familia, ktorá je absolútne impozantným dielom aj napriek tomu, že je nedokončená. Naplno sa v ňom prejavuje Gaudiho naturalizmus a hlboká viera, až si pri kostole pomyslíte, že ide o „nedokončený div sveta“ (Gaudiho v roku 1926 zrazila električka, pozn.). Viac o Sagrada Família píšeme v našom blogu prehliadka Barcelony.

Vyskúšajte aj náš kvíz: 10 otázok o Barcelone


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2918 3433€
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2042 2490€
K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1443
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: