Vietnam krásny, ale ich káva nič moc! Toto je bežný názor. Z časti pravdivý. Vietnam je predsa známy zeleným čajom, je to jedna z čajových veľmocí a na dedinách sa ani nič iné nepije. Vietnamskou špecialitou je tzv. lotosový čaj, delikátny! Kaviarne na dedinách nenájdete. No v centre Hanoja je to úplne iná káva. Kaviareň tu dnes tróni na každom rohu. Tradičná vietnamská káva sa tu podáva na rôzny spôsob v milých “garážových” kaviarničkách, no nájdu sa tu kaviarne, ktoré sú na veľmi dobrej úrovni, aj keď v nich tak trochu zastal čas. Pri stene malý stolík a stoličky ako v detskom kútiku. Na stenách zopár obrazov a nesmú chýbať ani ventilátory pripevnené na stene priamo nad stolíkom. Hneď oproti BUBO hotelu v centre nádherného mesta máme dve a jedna z toho doslova luxusná, akú na Slovensku nenájdete. Kaviareň je zariadená koloniálnym teakovým tmavým nábytkom, ktorý sa pekne vyníma proti čistobielym stenám. Tí čo poznajú starí Vietnam by boli prekvapení. Úprimne, vyskúšala som kávy skoro po celom svete, na tú taliansku však nemá žiadna! V Taliansku som žila veľa rokov a káva je čosi čo sa s mojou osobou spojilo a už som v tom. Moje obľúbené ristretto ani u nás nechutí tak ako má... V Taliansku je iná,...vôňa, chuť, atmosféra v neposlednom rade. Do tej vietnamskej mi pridali lyžičku kondenzovaného mlieka, ktoré horkú chuť úplne prerazilo. Presladená káva, ktorú nik nechcel dopiť, ale predsa si ju všetci objednávali. Vedeli ste, že Vietnam je druhým najväčším producentom kávy na svete? Hneď po Brazílii. Stretnete sa tu hlavne s menej kvalitnou Robustou, ktorá má vyšší obsah kofeínu a teda jej chuť je skôr horká. Preto to kondenzované mlieko, ktoré horkosť potlačí. Inak Šárka túto kávu zbožňuje. Počas horúčav a vysokej vlhkosti je obľúbená aj tzv. ľadová káva. Opäť raz známa robusta s mliekom a ľadom. Nechajte si však túto variantu ku koncu svojej dovolenky :) na vytvorenie ľadu používajú ich miestnu vodu z vodovodu, tak ako keď vám k vietnamskej káve s kondenzovaným mliekom prinesú pohár vody. Ten radšej nepite. Podobne ako kvalitou čokolády /vidˇznačku Marou/ sa Vietnamci prebíjajú medzi svetovú špičku. Postupne sa tam prebijú aj kvalitou kávy. My na Slovensku opäť nachádzame rakúsko-uhorskú kávičkovú tradíciu. Vietnamci svojou húževnatosťou porážajú v mnohýcvh oblastiach svet. Talianske ristrettko to nikdy nebude, ale veľký zážitok z celkovej exotiky to áno. Keďže BUBO neustále hľadá zážitky a to aj pri kávičkovej sieste, sprievodca nás vedie rušnými ulicami Hanoja do malej zašitej kaviarničky až na strechu budovy. Prechádzame niekoľko storočnou budovou s oltárikmi a soškami Arhatov a Bodhisatvov, vonné tyčinky, proste nádherná východná atmosféra. Hore sa ide po točitých železných schodoch a aj keď terasa na vrchu je malá a jednoduchá, je odtiaľto pekný výhľad na jazero v srdci Hanoja. Áno, presne takto si človek predstavuje Hanoj s jeho 1000-ročnou históriou. Všetko je fajn, no obavy v nás vyvolala čierna káva na dne pohára a hlavne zvyšný obsah, ktorý tvorí vyšľahaná pena z vajíčka. Káva s vajíčkom? Bolo to však úžasne! Obavy opadli a odvážlivci, ktorí ochutnali sa začali predbiehať o posledné kvapky. Toto by som teda ani v Taliansku nenašla! Pýtajte si túto špecialitu od svojho BUBO sprievodcu!

Zobraziť viac príspevkov z krajiny Vietnam

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

BUBO Covid garancia v cene

Preplatíme vám test