Vietnamská reštaurácia

Vietnamská reštaurácia Etiketa vietnamského stolovania

Keď sa povie vietnamská reštaurácia, mnohým z nás sa hneď zbiehajú sliny na veľké a lahodné pho, chutné rezance s mäsom bun cha či lahodné čerstvé rolky. Pri prechádzke každým väčším európskym mestom natrafíme aspoň na jednu vietnamskú reštauráciu, a keď sme vo Vietname, tak nevieme kam ísť skôr. Preto by sme si mohli predstaviť typy reštaurácií a povedať si niečo o etikete a zvyklostiach, ktoré pri stolovaní panujú. Na Vietname je skvelé to, že si môžeme vychutnať pravé pho v malej garáži na plastových stoličkách, vo vykachličkovanej preplnenej miestnosti s fotkami Billa Clintona, ako si užíva svojej jedlo, alebo v luxusnej reštaurácii s drahým vyrezávaným nábytkom. Ak by ste sa túžili stať na jeden večer cisárom, aj to je možné a okrem niekoľkochodového luxusného jedla budete mať na sebe odev vtedajších vládcov krajiny. Vietnam ale nelipne iba na minulosti, a na mnohých miestach vyrástli moderné reštaurácie v európskejšom štýle, ktoré sa neboja s kuchyňou trochu experimentovať a často sa vyhrajú aj s interiérom. Špeciálnou kategóriou sú vegetariánske buddhistické retaurácie hlavne v centrálnej časti, ako v mestách Hue a Nha Trang, v ktorých skutočne nenájdete ani gram mäsa – čo vo Vietname nie je jednoduché, keďže aj keď nechcete mäso, jednou zo základných ingrediencií je silný vývar. V „nebuddhistickej“ reštaurácii by som ako bezmäsité jedlo určite odporučila tofu s paradajkami, cibuľkou a ryžou, ktoré je populárne aj mimo krajiny. Ako teda správne jesť? Samozrejme je iný postup na ulici a iný v reštaurácii. Na ulici je nutné sa obslúžiť do veľkej miery sám a zvyčajne máte veľmi obmedzenú ponuku jedla – napríklad v prípade pho ide o to, aký vývar je aktuálne v ponuke a či si chcete dať viac varené, alebo viac surové mäso. Pri iných stánkoch alebo reštauráciách môže byť ponuka taktiež obmedzená na to, čo cez deň navarili. Nízke plastové stolčeky a stoličky sú niekedy rozložené, inokedy ale nie, a tak je potrebné sa obslúžiť. V reštauráciach záleži od cenovej relácie, no tie „turistickejšie“ a európskejšie sa od našich veľmi nelíšia. Majú o dosť pestrejšiu ponuku jedál, no v niektorých riskujete polotovary. Mne sa to stalo iba raz, no keď som na to upozornila reštauračný personál, obed bol na účet podniku. V tradičnejších a luxusnejších reštauráciach je potrebné dodržiavať určitú etiketu, najmä ak ide o tradičné stolovanie. Samozrejme, je vhodné dodržať ho aj na plastovom stolíku na rušnej ulici Hanoia, ale tam Vám to skôr prepáčia. Jedlo sa servíruje na viacerých menších tanieroch a miskách, je sa s pomocou paličiek. Najprv majú začať tí najstarší a až potom sa pustia do jedla mladší, taktiež je vhodné pred jedením zaželať dobrú chuť. Mladší by mali starším podávať a zároveň príjimať jednotlivé misky s jedlom s oboma rukami. Taktiež sa dobre rozhodnite, kým si niečo vyberiete z naservírovaných jedál – je neprípustné vrátiť kúsok späť zo svojho taniera alebo misy. Taktiež je vhodné počkať, kým dojedia aj ostatní a nevstávať od stola. Iným tabu je zaklopkanie paličkami o misku – je to považované za zvuk, ktorý môže vyvolať duchov. Iné nevhodné správanie je podávanie jedla paličkami, čo by mohlo podľa povery viesť k hádkam. Taktiež nikdy nezapichnite paličky do jedla tak, aby stáli priamo – pripomína to totiž pálenie vonných tyčiniek zosnulým a preto je to spojené so smrťou a zlým znamením. Ak chcete pôsobiť sofistikovanejšie, najprv si vyhliadnite vaše (potenciálne) obľúbené jedlo (alebo jedlá) a naberte si ich do misky, je totiž považované za neslušné jesť jedlo priamo zo servírovacej misky.  Taktiež je nevhodné použiť vaše paličky na jedlo z veľkej spoločnej misy (napríklad polievka), a použite na to nové paličky spoločne s na to určenou naberačkou. Pri jedle by ste taktiež nemali byť nadmerne hluční, nedávať si lakeť a ruky pod stôl či jesť príliš rýchlo – spoločný obed alebo večera je hlavne príležitosť na spevnenie vzťahov, či už v rodine, práci alebo kruhu priateľov.  


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

2962 3702€
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

2461 3515€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3457 4939€
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže
Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu
Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie
Blog

Blog TOP 10: Najväčšie zážitky z Ázie

Ázia je najväčším kontinentom našej planéty. Nám Európanom je blízka a aj ja, keď som začal cestovať vo veľkom, bolo to práve sem. Ázia je extrémne…

Ľuboš Fellner 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: