Vinič v Peru

Vinič v Peru

Peru je považované za jednu z najlepších kulinárkych metropol na svete, a tak nie je prekvapujúce, že sa tu produkuje aj víno. Na juhu Peru dokonca nájdeme aj malú vinársku oblasť, kde sa víno vyrába od roku 1540. Je to jedna z najstarších vinárskych oblastí v Južnej Amerike. Je dosť pravdepodobné, že výsadzba viniča na rôznych miestach územia bola jedna z vecí, ktoré Španieli urobili po svojom príchode. 

Vinice sa rozširovali najmä do oblastí Ica, Arequipa, Moquegua a Tacna. To viedlo k zlatému veku výroby vína v Peru, keď sa peruánske víno v 17. a 18. storočí predávalo po celej Južnej Amerike. V 19. storočí sa však vinohradníctvo dostalo do úzadia. Dôvodom boli aj prírodné katastrofy - zemetrasenia či sopečné erupcie. Prežívajúce vinice sa zameriavali na výrobu tradičného peruánskeho destilátu z hrozna - Pisca. 

Za srdce peruánskeho vinárstva je považované údolie Ica, kde nájdeme asi 85 producentov. Región na okraji púšte Atacama je pomerne suchý a horúci, ale chladivý vietor z neďalekého Tichého oceánu v kombinácii s nadmorskou výškou približne 500 metrov spôsobujú, že sa v noci teplota môže meniť až o 15 stupňov. To spolu s ílovitou a piesnočnatou pôdou umožňuje v tejto oblasti pestovať kvalitné hrozno. 

V Peru sa nachádza približne 15 000 hektárov viníc určených na výrobu Pisca a sladkých vín. Len malá časť tejto plochy sa ale využíva na produkciu suchých vín. Od severu na juh sa vinohradnícka oblasť tiahne od Limy cez Icu, Arequipu, Moquegu a Tacnu. Všetky tieto oblasti sú ovplyvnené Humboldtovým prúdom z Tichého oceánu, ale svoju úlohu zohráva aj nadmorská výška. 

Oblasť Ica, kde sa nachádza 50 % viníc, má tri hlavné oblasti: Chincha, Pisco a údolie Ica. Väčšina viníc sa nachádza v nadmorskej výške 400 až 650m nad morom.  V Arequipe sú hlavnými strediskami údolie Vítor a Caravelí. Vinice u vysadené vo výškach  nad 1200 metrov nad morom. Oblasť Monquegua bola významným vinohradníckym centrom v 17. storočí, kedy bola známa ako “Bordeaux Ameriky”.

Nakoniec Tacno je najjužnejším regiónom v Peru, kde sa vinohrady taktiež nachádzajú v nadrmoskej výške približne 1 200 metrov nad morom. Samotní Peruánci však nepijú veľa vína - nie je tu preferovaným nápojom. Namiesto toho pijú pivo alebo čaj. 

Taktiež produkcia aj vývoz hrozna v Peru od roku 2018 stúpajú a každý rok sa dosahujú nové rekordy. Hrozno sa stalo pre Peru strategickým produktom a predpokladá sa, že produkcia aj vývoz hrozna v krajine budú naďalej rásť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

5489
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4785
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: