Peru je považované za jednu z najlepších kulinárkych metropol na svete, a tak nie je prekvapujúce, že sa tu produkuje aj víno. Na juhu Peru dokonca nájdeme aj malú vinársku oblasť, kde sa víno vyrába od roku 1540. Je to jedna z najstarších vinárskych oblastí v Južnej Amerike. Je dosť pravdepodobné, že výsadzba viniča na rôznych miestach územia bola jedna z vecí, ktoré Španieli urobili po svojom príchode.
Vinice sa rozširovali najmä do oblastí Ica, Arequipa, Moquegua a Tacna. To viedlo k zlatému veku výroby vína v Peru, keď sa peruánske víno v 17. a 18. storočí predávalo po celej Južnej Amerike. V 19. storočí sa však vinohradníctvo dostalo do úzadia. Dôvodom boli aj prírodné katastrofy - zemetrasenia či sopečné erupcie. Prežívajúce vinice sa zameriavali na výrobu tradičného peruánskeho destilátu z hrozna - Pisca.
Za srdce peruánskeho vinárstva je považované údolie Ica, kde nájdeme asi 85 producentov. Región na okraji púšte Atacama je pomerne suchý a horúci, ale chladivý vietor z neďalekého Tichého oceánu v kombinácii s nadmorskou výškou približne 500 metrov spôsobujú, že sa v noci teplota môže meniť až o 15 stupňov. To spolu s ílovitou a piesnočnatou pôdou umožňuje v tejto oblasti pestovať kvalitné hrozno.
V Peru sa nachádza približne 15 000 hektárov viníc určených na výrobu Pisca a sladkých vín. Len malá časť tejto plochy sa ale využíva na produkciu suchých vín. Od severu na juh sa vinohradnícka oblasť tiahne od Limy cez Icu, Arequipu, Moquegu a Tacnu. Všetky tieto oblasti sú ovplyvnené Humboldtovým prúdom z Tichého oceánu, ale svoju úlohu zohráva aj nadmorská výška.
Oblasť Ica, kde sa nachádza 50 % viníc, má tri hlavné oblasti: Chincha, Pisco a údolie Ica. Väčšina viníc sa nachádza v nadmorskej výške 400 až 650m nad morom. V Arequipe sú hlavnými strediskami údolie Vítor a Caravelí. Vinice u vysadené vo výškach nad 1200 metrov nad morom. Oblasť Monquegua bola významným vinohradníckym centrom v 17. storočí, kedy bola známa ako “Bordeaux Ameriky”.
Nakoniec Tacno je najjužnejším regiónom v Peru, kde sa vinohrady taktiež nachádzajú v nadrmoskej výške približne 1 200 metrov nad morom. Samotní Peruánci však nepijú veľa vína - nie je tu preferovaným nápojom. Namiesto toho pijú pivo alebo čaj.
Taktiež produkcia aj vývoz hrozna v Peru od roku 2018 stúpajú a každý rok sa dosahujú nové rekordy. Hrozno sa stalo pre Peru strategickým produktom a predpokladá sa, že produkcia aj vývoz hrozna v krajine budú naďalej rásť.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Peru
- Prvá slovenská expedícia krížom cez Peru
- Národný park Manu
- Z Aguas Calientes na Machu Picchu
- Nazca, obrazce lietadlom
- Islas Ballestas - ostrovy v Peru
- Prechod z Bolívie do Peru cez náhornú plošinu
- Prechod z Peru do Bolívie
- Prechod z Arequipy k jazeru Titicaca
- Arequipa - tipy na prehliadku
- Cesta do Bielého mesta Arequipa
- Výlet z Paracasu
- Lima - tipy na prehliadku
- Ostrovy na jazere Titicaca
- Rady na prehliadku v Cuzco
- Vyhliadkový let nad Nazcou
- Wayna Picchu - výstup
- Cuy - peruánske morské prasiatko
- Peruánska Amazonka
- Vyhliadka nad jazerom Titicaca
- Lima - Mesto kráľov