Vinicunca - Dúhová hora v Peru

Vinicunca - Dúhová hora v Peru

Dúhová hora v Peru zažíva posledné roky veľkú obľúbenosť a je po Machu Picchu druhou najnavštevovanejšou atrakciou v okolí Cuzca. Nachádza sa približne 140 km od Cuzca, okolo troch hodín autom. V Cuzcu nájdete mnoho agentúr, ktoré ponúkajú výlet na Dúhovú horu. Na tento výlet odporúčame chodiť skoro ráno. My odchádzame našim prenajatým vanom ráno o 4:00, ešte pred ostatnými organizovanými skupinami. Je to síce skoro, ale neskôr pri kochaní sa pohľadom na horu oceníme skoré vstávanie a to, že sme sa vyhli davom turistov. Keď my už schádzame dole, niektorí len začínajú svoj trek.

Po približne hodine a pol zastavujeme na raňajky v miestnom podniku a ďalej pokračujeme štrkovou cestou až na parkovisko vo výške 4500 m n. m. Vinicunca, ako sa Dúhová hora nazýva v jazyku Quechua, sa tiahne do výšky až 5 200 metrov! Po ceste zastavujeme na bránach, kde miestni obyvatelia zbierajú malý poplatok za vstup. Všetky vyzbierané peniaze ostávajú miestnym komunitám a používajú sa napríklad na udržiavanie ciest.

Trek je dlhý približne 3,5 km jednosmerne, na začiatku sa iba mierne stúpa údolím, posledných 20 minút sú spravené schody vedúce do sedla. Tam sa už objaví nádherný výhľad na Dúhovú horu. Určite odporúčame vyjsť ešte vyššie na samotnú horu Vinicunca vo výške 5036 m. Každým krokom sa výhľad bude zdať neskutočnejší. Na druhej strane sa nám ukazuje aj nádherná šesťtisícovka Ausangate (6384 m) pokrytá ľadovcom. Auzangate je jedna z posvätných hôr Inkov, tzv. apus. Vinucunca patrí do reťazca Vilcanota, na ktorom sa nachádza až 490 ľadovcov.

Celkovo trek trvá približne hodinu a pol, všetko samozrejme záleží od tempa každého turistu. Treba brať do úvahy aj riedky vzduch a náročnejšie dýchanie. Naši lokálni sprievodcovia nosia so sebou v prípade potreby aj kyslíkovú bombu. Pre záujemcov, pod sedlo sa dá vyviezť aj na koníkoch. Cena sa dohaduje podľa vašej váhy a podľa obchodnej šikovnosti majiteľa koňa. Koníka celý čas majiteľ ťahá za sebou. Nám sa zdá až neskutočné, ako domáci obyvatelia utekajú v týchto výškach do kopca, zatiaľ čo my ledva lapíme dych.

Na parkovisku a aj po ceste nahor sa nachádzajú toalety, ktoré sa dajú za poplatok použiť. Rovnako vidíme aj predajcov suvenírov, vody, občerstvenia, či oblečenia, ak by si niekto zabudol rukavice či čiapku. Rovnako vidíme aj stolíky, kde si za malý poplatok môžete opečiatkovať pas. (Dávajte si ale pozor, niekedy pri žiadaní o víza do niektorých krajín môžu byť tieto pečiatky komplikácia.) Milá spomienka je určite aj fotka s nádherne ozdobenými lamami a alpakami. Určite si zoberte na tento výlet veľa drobákov, všade je slušné nechať malý príspevok.

Vinicunca sa stala známym miestom len nedávno. Do roku 2013 horu totižto pokrýval ľadovec. Postupne sa začala hora ukazovať vo svojej kráse. Najprv ju začali navštevovať miestni obyvatelia a neskôr backpackeri. Známa sa stala hlavne kvôli sociálnym sieťam. Dnes je už dostupná pre každého.

Aj keď sa nazýva aj Montaña de siete colores – Hora siedmych farieb, má až 14 farebných odtieňov. Farby tvoria rôzne minerály, ktoré sa tu počas niekoľkých miliónov rokov usadili. Kedysi celá oblasť bola pod hladinou mora, neskôr jazera a aj rieky sa podieľali na prínose minerálov. Neskôr vietor a vlhkosť spôsobili oxidáciu minerálov a vytvorilo túto čarovnú rozmanitosť farieb. Ružovú farbu tvoria červené íly, bahno a piesok; bielu farbu vytvárajú kremence, pieskovce a mramory bohaté na uhličitan vápenatý. Červenú farbu tvoria ílovce (železo); zelenú tvoria fylity a žltá pochádza z pieskovcov bohatých na sírne minerály. Prirodzená farba je čierna.

Pre bohatý výskyt minerálov tu v roku 2012 jedna kanadská spoločnosť dokonca chcela kúpiť pôdu na ťaženie minerálov. Miestne komunity sa našťastie nedali, organizovali protesty a kúpa sa neuskutočnila.  

Najideálnejší čas na návštevu Dúhovej hory je počas obdobia sucha, od marca do novembra, pričom najslnečnejšie mesiace sú jún, júl, august. Január a február sú najzrážkovejšie mesiace, čo sa v tejto nadmorskej výške môže prejaviť v podobe snehu a Dúhovú horu nemusíme vidieť. Teplota sa tu pohybuje aj v závislosti od obdobia od mínusových teplôt (-10°) po približne 10 stupňov. Počasie sa tu môže meniť v priebehu sekúnd a treba byť na všetko pripravení.

Peru určite patrí medzi najobľúbenejšie krajiny cestovateľov a ak aj vy máte chuť spoznať túto rozmanitú krajinu, pridajte sa k nám na zájazd Peru, Bolívia.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4990
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4785
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: