Význam farieb v Maroku

Význam farieb v Maroku

Pretože islam vo svojej výzdobe nesmie mať obrazy ľudí alebo zvierat, farby, symboly a písmo vytvárajú zvláštnu špecifickú náladu. A, naozaj, existujú farby pre všetky emócie.

Marocké farebné schémy často obsahujú bohatú paletu tónov drahokamov, sú sýto modré, smaragdovo zelené, rubínové červené, ako aj teplé zemité tóny, ako je terakota a farba oranžových pálených, či nepálených tehál. Tieto farby možno použiť na vytvorenie rôznych dekoratívnych prvkov, ako sú keramika, dlaždice, textílie, či nábytok.

Maroko ponúka mimoriadne bohatú a pestrú paletu, nespočetné množstvo tónov, ktoré sa menia podľa sklonu slnka, počas dňa a ročných období. Modrá, červená, okrová, zelená, žltá, oranžová a ružová. Marocká krajina vyžaruje farby, kam až oko dovidí, oživené svetlami a odtieňmi.

Souq - trh zaplavujú farby, cievky hodvábnych nití a pestrých bavlniek, kožené alebo hodvábne papuče, koberčeky, látky, glazovaná keramika, zväzky vlny... Farebná tapiséria na pozadí architektonických dekorácií ukrytých vo vnútri prepychových palácov, kde sa striedajú farebné ryté drevá so živými mozaikami. Živé farby, ktoré uvoľňujú svoju vitalitu počas festivalov, kde ženy nosia šaty z nádherných látok, zdobené výšivkami s tisíckami vzorov a šatky s hodvábnymi strapcami. Všetky trhy v kráľovstve sú škálou teplých tónov, sladkých a slaných chutí. Ženy, ktorých ohnivý pohľad orámoval červený, modrý alebo čierny závoj.

Modrofialové steny Essouiry a Chefchauenu slúžia na odháňanie zlých duchov. Indigo, ušľachtilá farba Sahary, sa používa na výrobu turbanov, ktoré odpradávna nosili muži, aby ich chránili pred piesočnými búrkami a pred spálením od neľútostného púštneho slnka. Kobaltová modrá z Fezu, modrá Majorelle, jedinečná modrofialová, je farba ktorou maliar pokryl svoj ateliér v luxusnej záhrade v Marakéši.

Biela farba fasád starovekých andalúzskych víl, zahalené marocké ženy dlhými bielymi závojmi, ktoré nosili v dňoch smútku, rytieri počas vojenskej prehliadky tzv. “fantázie“ a biela štuková výzdoba budov škôl Koránu. Biela je farba sunnitských moslimov, ktorí sú hlavnou sektou v Maroku. Je to prevládajúca farba v mešitách. Biela tiež symbolizuje mier a čistotu a židovské rodiny ju používajú na maľovanie svojich domov.

Červená farba koberčekov a látok. Červená, farba, ktorá chráni pred zlým okom. Červená alebo ruža je farba Marakéša, cisárskeho mesta zafarbeného prirodzenou farbou Tabla, červenej hliny z plání Haouz západne od mesta. Ten sa zmieša s vodou a potom sa nanesie na budovy. Zaschne do lososovo ružového odtieňa, ktorý sa rozžiari aj večer. Táto farba sa hodí k polohe Marakéša na rovine s pohorím Atlas dramaticky stúpajúcim na obzore. Berberi si farbia domy na červeno. Je to tiež farba kráľovskej rodiny Maroka. Okvetné lístky maku sa používajú ako prírodný pigment pri farbení vecí na červeno.

Okrová, hnedá kasbah s jej vznešenými siluetami, farba zeme horiacej pod páliacim slnkom, ktorá sa vsunie do architektúry domov Atlasu a juhu, labyrintov medín, berberskej terakoty, nomádskych stanov či datlí , symbolu pohostinnosti.

Zelená, farba islamu, moslimského raja, zázraku vody v púštnej krajine. Zelená, ktorá osviežuje oázy a budovy. Na jar Maroko ožíva v nápadnej škále zelených, smaragdových, modrých a sivých. Pokojná, zelená symfónia palmových hájov so sotva badateľným pramienkom vody. Zeleň, ktorá žiari na smaltovaných dlaždiciach kráľovských a cirkevných budov, ako aj bohatých príbytkov. Vo všetkých hodinách dňa, bez ohľadu na ročné obdobie, zeleň mätového čaju, ktorý uhasí smäd a osvieži cestovateľov.

Oranžová, ako žeravý piesok dún Merzougy, ako listy stromov v Atlase počas jesene, ako oheň, ktorý zohrieva pokožku beduínov počas oslavných večerov. Oranžová ako korenie predávané na trhoch, zlatý triumf šafranu, kurkumy a rasce. Oranžová ako medové pečivo podávané večer počas ramadamu. Kúzlo henny, hnedej alebo zelenkastej pasty, ktorá zaschne a vytvorí na pokožke krásne oranžové vzory.

Mimózová žltá tradičných babouche papúč vyrobených z mäkkej kože. Žltá malých banánov zo Sous neďaleko Agadiru a citrónov, ktoré ochutia tie najlepšie tajiny. Zlatožlté opasky a výšivky dámskych šiat. Bledá a žiarivá, vyrezávaná žltá lámp, ktoré osvetľujú trhovisko.

Čierna ako kované železné mreže, kaligrafia, kohl alebo kajal používaný na skrášlenie očí žien aj mužov. Čierna je farba šítskeho islamu. Je to nočná obloha nad púšťou a hovorí sa, že to bola farba, ktorú používal prorok Mohamed. Tuaregovia zo Sahary maľujú svoje domy tmavou uhoľnou farbou. Ak sa zosobášia dva rozdielne kmene, potom je dom namaľovaný dvomi reprezentatívnymi farbami.

Marocká kultúra, tradície, marocká gastronómia a dych berúca scenéria sú také farebné ako samotná dúha.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1833 2350€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1370 1650€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2723 3890€
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: