Záplava cikád v USA

Záplava cikád v USA Naposledy to videl Thomas Jefferson

Spojené štáty americké tento rok zažijú unikátne prírodné divadlo, ktoré sa odohráva každých 221 rokov. Naposledy ho tak videl 3. prezident USA Thomas Jefferson a ďalšia šanca bude v roku 2245 (pre naše pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-vnúčatá). Budeme môcť vidieť stret dvoch skupín cikád, ktoré sa vynoria spod zeme a zaberú na krátku dobu veľkú časť USA.

Cikády sú fascinujúca skupina hmyzu aj z pohľadu životného cyklu. Práve toto spôsobí tohtoročné divadlo. Dve skupiny 13-ročných a 17-ročných cikád sa naraz dostanú do štádia dospelých jedincov. Cikády sa po vyliahnutí zahrabú do zeme, kde strávia určitú dobu. Práve o tejto dobe hovorí ich meno – 13- a 17-ročná. Larvy (akési „červy“) žijú dlhé roky pod zemou. Po 13 alebo 17 rokoch sa prederú všetky takmer naraz na denné svetlo, zhodia zo seba „starú kožu“ a pustia sa do hľadania partnerov. To spôsobí ten známy „hluk“, ktorý môže mať až 100 decibelov (približne hlasitosť motorovej píly).

Samec sa spári so samicou, tá nakladie vajíčka a obaja uhynú. Ako dospelí jedinci žijú od niekoľko dní po maximálne 5 týždňov. Obrovský nepomer medzi larválnym štádiom a dospelcom. Keďže spod zeme vychádzajú raz za 13 alebo 17 rokov, dá sa ľahko predpovedať, kedy sa jednotlivé „Brood“ (rozmnožovacie skupiny) objavia na povrchu zeme. A práve rok 2024 je jedným z mála, kedy sa stretnú na povrchu dva broody.

Brood XIII sa bude nachádzať v severnom Illinois, východnej Iowe, Wisconsine a v Indiane. Brood XIX v štátoch Alabama, Arkansas, Georgia, Indiana, Illinois, Kentucky, Louisiana, Maryland, Missouri, Mississippi, North Carolina, Oklahoma, South Carolina, Tennessee a Virginia. Práve Illinois (domov slávneho mesta Chicago) sa stane najzaujímavejším miestom, keďže sa tu výnimočne stretnú dve skupiny. Pre vedcov to je jedinečná možnosť sledovať správanie a prípadné kríženie medzi týmito skupinami.

Ľudia, ktorí v týchto oblastiach žijú, budú mať niekoľko bezsenných týždňov vďaka hluku spôsobeného roztúženými cikádami. Cikády nie sú primárne pre človeka nebezpečné, nie sú jedovaté a dokážu spôsobiť bodnú ranku sosákom prispôsobeným na pitie šťavy z rastlín. Práve ich zvlečky a mŕtve telá sú výborných zdrojom živín pre rastliny a tak aj prispievajú k obohateniu pôdu. Najčastejšie ich bude vidno v oblastiach porastených stromami a krami a rovnako v záhradách a v mestských parkoch.

Mimo Illinois majú aj BUBO klienti vidieť a zažiť cikády na zájazdoch po východe USA, keďže aj v týchto oblastiach sa vyskytujú od Veľkých jazier po juhovýchodné štáty ako sú Georgia a Alabama. Začuť ich tak môžete aj v New Yorku, alebo Washingtone. Nižšie je rozpis predpokladaného výskytu jednotlivých broodov 13 aj 17 ročných cikád. Jednotlivé skupiny dostali priradené čísla počas historické pozorovania, niektoré sú však už vyhynuté (XI a XXI) a niektoré roky sú tak pokojnejšie a tichšie.

17-ročné cikády

Brood I 2029
Brood II 2030
Brood III 2031
Brood IV 2032
Brood V 2033
Brood VI 2034
Brood VII 2035
Brood VIII 2036
Brood IX 2037
Brood X 2038
Brood XIII 2024
Brood XIV 2025

 

13-ročné cikády

Brood XIX 2024
Brood XXII 2027
Brood XXIII 2028


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4590
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

1886 2358€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA