Zdravotníctvo Maroka

Zdravotníctvo Maroka

Hoci je marocké zdravotníctvo v porovnaní so zvyškom Afriky na pomerne vysokej úrovni, nezabúdajme, že Maroko je krajinou s nižšími hygienickými štandardmi. 

Úroveň štátnych zdravotníckych zariadení zodpovedá základnému ošetreniu. Prvá pomoc, je slovenským turistom poskytnutá zdarma. Ak budete potrebovať pomôcť s vážnejším problémom, obráťte sa na súkromné kliniky. Tie bývajú na dobrej úrovni, ale drahšie a väčšinou sa dá platiť iba v hotovosti . Pri ceste do Maroka nie je povinné žiadne očkovanie, ale vo vašej cestovnej lekárničke by nemali chýbať lieky proti horúčke a bolesti hlavy, sada náplastí a lieky na črevné ťažkosti.

Zdravotníctvo je najperspektívnejšie priemyselné odvetvie pre túto krajinu. Zahŕňa prehľad trhu a obchodné údaje. Avšak v Maroku veľa ľudí nemá zdravotné poistenie. Malý, starý, pracujúci aj bezdomovec-všetci si tu za zdravie platia. Ľudia pracujúci v štátnych organizáciách či bohatší majú poistenie. 

Prehľad

Štát je primárnym poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v Maroku, pričom 85% dodávok zabezpečujú verejné nemocnice a 15% súkromné centrá. Výdavky však zostávajú nevyvážené. V roku 2022 tvoril verejný sektor len 40% výdavkov na zdravotníctvo, súkromný sektor 60%. Marocký systém zdravotnej starostlivosti je zmesou verejných a súkromných poskytovateľov. Verejný sektor poskytuje väčšinu zdravotníckych služieb, ale rastie aj súkromný sektor. Existujú aj tradiční liečitelia a praktici alternatívnej medicíny, ktorí sú populárni v niektorých regiónoch krajiny.

Za systém zdravotnej starostlivosti v Maroku je zodpovedné ministerstvo zdravotníctva. Dohliada na poskytovanie zdravotníckych služieb, stanovuje politiky a predpisy a koordinuje činnosť verejných a súkromných poskytovateľov. Ministerstvo výrazne investovalo do zdravotníckej infraštruktúry vrátane výstavby nových nemocníc a kliník.

Maroko má systém sociálneho zdravotného poistenia s názvom Národný fond zdravotného poistenia. Tento program poskytuje zdravotné poistenie zamestnancom formálneho sektora a ich rodinám, ako aj samostatne zárobkovo činným osobám a farmárom. Mnoho Maročanov však stále nemá zdravotné poistenie a platby z vlastného vrecka sú významným zdrojom financovania zdravotnej starostlivosti.

Pokiaľ ide o zdravotné výsledky, Maroko dosiahlo pokrok v znižovaní detskej úmrtnosti a zlepšovaní zdravia matiek. Krajina tiež zaznamenala pokles infekčných chorôb, ako je tuberkulóza a malária. Neprenosných chorôb, ako sú kardiovaskulárne choroby a rakovina, však pribúda.

Celkovo možno povedať, že aj keď sa systém zdravotnej starostlivosti v Maroku v posledných rokoch zlepšil, stále existuje priestor na ďalší pokrok v oblasti rozširovania prístupu ku kvalitnej starostlivosti, zlepšovania mechanizmov financovania a riešenia rastúcej záťaže neprenosných chorôb.

K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1436 1650€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2995 3890€
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: