Zlato v Peru

Zlato v Peru

Peru je najväčším producentom zlata v Latinskej Amerike a zároveň jedným z najväčších producentov na svete. Zlato vyváža do rôznych krajín a kontinentov - napríklad aj do Švajčiarska, Kanady, USA, Indie či Spojeného kráľovstva. 

Ťažba zlata v Peru má však neslávnu povesť a je všeobecne uznávaná ako hlavný faktor odlesňovania. Satelitné snímky peruánskeho regiónu Madre de Dios ukázali, že v chránených oblastiach ubúdajú lesy a menia sa korytá riek. Nelegálna ťažba sa stále rozširovala a narastala, pretože cena zlata sa zvyšovala - a tak ťažobná činnosť prudko narastala v mnohých oblastiach južného, ale aj severného Peru.

Tiež sa zdá, že nelegálna ťažba zlata v Latinskej Amerike je čoraz viac kontrolovaná obchodníkmi s drogami a rôznymi zločineckými skupinami. Nelegálna ťažba sa žiaľ spája aj s detskou a nútenou prácou, násilím a ďalšími nelegálnymi činnosťami.

Postoj domorodých komunít k nelegálnej ťažbe zlata je komplikovaný a komunity sú zväčša v tejto otázke rozdelení - väčšina, asi 70 %, je proti nelegálnej ťažbe a má obavy o životné prostredie; ale zvyšok ju považuje za legitímny zdroj zisku a nemá výhrady voči tejto činnosti. Komunity, ktoré žijú v tejto oblasti sú veľmi chudobné a živia sa najmä poľnohospodárstvom. 

Ak preletíte nad peruánskou Amazonkou v malom lietadle, z leteckej perspektívy máte skutočný skvelý pohľad na to, aký veľký je dažďový prales. Na druhej strane, z vtáčej perspektívy sú zjavnejšie aj škody. Okrem zelene preletíte aj nad obrovskými hromadami vyrúbaných či spálených stromov. Možno si zlatú baňu predstavujeme ako tajný vchod vytesaný do svahu hory, ale v skutočnosti pripomína hnisavú ranu - rabu žltej a bielej farby uprostred sviežej zelenej džungle. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

5489
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4785
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: