Kávová limonáda a jej dokonale osviežujúca chuť

A

Alena Spišáková

Nachádzame sa na kávovej plantáži Finca del Cafe v Kolumbii, kde sme sa dnes dozvedeli všetky dôležité informácie o káve. Ešte pred tým, ako sme sa prešli kávovou plantážou, nás miestni farmári pohostili šálkou kávy zo 100 % kávy Arabica. Kolumbia patrí medzi najväčších svetových producentov akostnej plantážovej kávy, predovšetkým odrody Arabica. Cítili sme v nej jemnú kyslosť a výraznejšie ovocné tóny. Táto odroda obsahuje menej kofeínu a viac cukrov a olejov. Keď sme kávu dopili a privoňali si k šálke, zacítili sme nádhernú vôňu medu. Povzbudení a plní energie sme sa presunuli na kávovú plantáž, kde nám kolumbijský farmár ukázal celý proces pestovania kávy, ako od malého semienka vyrastie po niekoľkých rokoch strom kávovníka, ktorý dáva farmárom úrodu v podobe červených plodín. Priblížil nám celý proces a prezradil nám svoje know-how. Káva bola do Kolumbie privezená začiatkom 19. storočia vďaka jezuitským misionárom. Pestuje sa najmä v regióne Paisa, a to hlavne v jeho departmentoch Caldas (Manizales), Risaralda (Pereira) a Quindío (Armenia), ktoré spolu tvoria tzv. "kávovú os". Vypestuje sa tu ročne viac ako 500 000 ton kávy, ide predovšetkým o žiadanú Arabicu, zvlášť odrody Bourbon, Typica, Caturra a Maragogype. Kávové oblasti siahajú od výbežkov Ánd až ku Kordillerám. Vďaka tomu sa káva pestuje vo veľmi rozdielnych klimatických podmienkach, čo umožňuje dozrievanie a zber plodov v rôznom čase po celý rok. Kolumbijská plantážová káva Arabica je veľmi jemná, má aromatickú a hodvábnu chuť a obsahuje nižší obsah kofeínu. Káva sa stala hlavným exportným artiklom tohto latinskoamerického štátu, prispeli k tomu silné marketingové kampane, ktoré mali za cieľ posilniť povedomie o kolumbijskej káve, o jej kvalite a rozmanitosti jej chutí. Kolumbia patrila k prvým krajinám, ktoré pochopili silu marketingu pri predaji kávy. Vybudovali okolo svojej kávy značku, ktorá reprezentovala kvalitnú a poctivú kávu od lokálnych farmárov. V roku 1958 vytvorili postavu farmára Juana Valdeza, ktorý sa stal symbolom Kolumbie ako krajiny, ktorá pestuje kvalitnú kávu. Založili takzvanú organizáciu „Nacional de cafeteros“ (FNC), ktorá bola zložená z množstva farmárov z celej krajiny. Spoločnými silami si farmári dokázali vydobyť lepšie dane na export kávy, čím sa stali konkurencieschopnými nielen kvalitou, ale aj cenami. Naša prehliadka nebola len o rozprávaní, o tom ako sa pestuje táto plodina, no lovci zážitkov si vyskúšali samotný zber kávy na vlastnej koži. Oblečení do ponča, s klobúkmi na hlave a s košíkmi okolo pása bola naša prehliadka úžasným zážitkom. Už ste niekedy pili kávovú limonádu? Práve takúto delikatesu sme si vychutnali na záver našej kávovej exkurzie priamo na farme v Kolumbii. Toto úžasné prekvapenie na nás čakalo v tento teplý slnečný deň a bola to skutočná čerešnička na torte. Originálna chuť a prirodzená energia tohto kávového osvieženia v sebe spájali citrusový nádych a lahodnú chuť kávy. My v BUBO vieme, kde je najlepšie miesto tento osviežujúci nápoj vyskúšať, a aj takýmto spôsobom vás chceme inšpirovať, aby ste navštívili Kolumbiu spolu s nami a vychutnali si to najlepšie z jej kuchyne a taktiež sa pokochali jej prírodnými krásami, ktorých je skutočne veľké množstvo.



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Kolumbia