Ryba Sv. Petra: pochúťka z Genezaretského jazera

M

Michaela Šimonová

Genezaretské jazero, známe aj ako Galilejské more, je cieľom mnohých pútnikov. Aj my z BUBO trávime deň poznávaním tohto krásneho kraja v severnej časti Izraela, a naša prvá zastávka je na idylickom mieste Yardenit, jednom z krstných miest rieky Jordán. Menšie aj väčšie skupiny pútnikov sa po areáli pohybujú v bielych krstných rúchach, a my si vychutnávame príjemné počasie a prechádzku areálom, tí odvážnejší aspoň namočia nohy do Biblickej rieky. A práve v takomto príjemnom prostredí sa zastavujeme na obed. Naše menu nepriamo súvisí aj s ďalším miestom na brehu jazera, Tabghe, na ktorom mal Ježiš zázračne rozmnožiť chlieb a ryby, aby nasýtil davy. Ak hádate, že naša obedová špecialita je ryba, hádate správne. A ako väčšina vecí pri Genezaretskom jazere, aj táto pochúťka má biblické spojenie, a je známa ako ryba Sv. Petra. Ako prišla k tomuto príhodnému menu? Podľa Biblie sa pýtali vyberači daní z Chrámu sv. Petra, či Ježiš zaplatil daň. Keď sa Peter na to opýtal Krista, ten mu povedal, aby šiel k jazeru, hodil návnadu, a prvá ryba, ktorú vytiahne, bude mať v ústach mincu, ktorou zaplatí požadovanú daň. Nuž, v ústach rýb, ktoré nám servírovali, žiadne mince neboli, ale zato boli mimoriadne chutné. S viac ako dvetisíc ročnou tradíciou rybolovu je kulinárskym zážitkom ochutnať vyšperkovanú prípravu tohto druhu tilapie, ktorá sa v arabčine nazýva musht. Najčastejšie sa servíruje grilovaná alebo opečená v celku s ryžou alebo zemiakmi, a predjedlo tvorí bohatý výber čerstvých šalátov, hummusu a pity, ktoré zasýtia urgentný hlad a čakanie na hlavný chod. Výborný obed zavŕšime domácim dezertom, ktorý tvoria sladké ďatle a voňavá káva s kardamónom.

 



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Izrael