Bola Kleopatra černoška?

Bola Kleopatra černoška? Prečo navštíviť mesto Alexandria

Kleopatra bola veľmi očarujúca a šarmantná, čo dokazuje fakt, že si podmanila dvoch najmocnejších mužov tej doby. Jedného potrebovala, druhého milovala. Bola tiež veľmi vzdelaná, v detstve sa jej dostalo dôkladného vzdelania a rozprávala 11 jazykmi. O Kleopatre sme napísali samostatný príspevok, tu ide skôr o to akú farbu pleti mala. Bola to černoška? Netflix si to totižto myslí a jeho dvojminutový trailer s čiernou Kleoptrou vzbudil značný rozruh. Aká je však skutočnosť?

Kleopatra žila v meste, ktoré založil Alexander Macedonský a mala jednoznačne macedónsko-grécky pôvod. Ptolemaiovci sa sobášili medzi sebou a boli svetlej pleti. Kleopatra určite nebola čierna ani hnedá. Treba však povedať, že s výnimkou Židov neboli etniká v ranej egyptskej histórii skutočne zaznamenané. Najmä v Alexandrii neexistovala žiadna normatívna rasa: genetická výbava bola rôzna, keďže na jej území žili a ženili sa ľudia z celého regiónu, od Európanov po Núbijcov.

Tvrdiť, že Egypt nemal ľudí tmavej pleti alebo naopak, že pôvod egyptských civilizácií bol v podstate zo subsaharskej (rozumej čiernej) Afriky, sú obe formy vymývania mozgov.

Sú aj veci, ktorými si nemôžeme byť istí. Identitu Kleopatrinej matky a kráľovniných babičiek na oboch stranách s istotou nepoznáme. V skutočnosti Alexandrijci v tom čase označovali jej otca ako „Nothos“ alebo „Bastard“. Toto všetko je dôležité, pretože Ptolemaiovci, vrátane Kleopatrinho starého otca a otca, boli dobre známi tým, že mali egyptských partnerov a milenky. Existuje teda šanca, že niekoľko Kleopatriných predkov mohlo byť čokoládkových Egypťanov.

Práve táto záhadná povaha Kleopatriných babičiek a jej matky naznačuje, že Kleopatra mohla mať zmiešané dedičstvo, čo by jej pleť „opálilo.“ A keďže kučeravé vlasy sú dominantným génom, egyptský predok mohol zmeniť líniu Ptolemaiovcov aj týmto spôsobom.

Vzorky DNA získané v Egypte od Novej ríše po rímske obdobie odhaľujú, že Egypťania mali prevažne juhoeurópskych a blízkovýchodných predkov. A opäť je geneticky dokázané, že pôvod predkov zo subsaharskej Afriky nepresahoval dvanásť až pätnásť percent v staroveku a nepresahuje dvadsať percent v dnešnom Egypte. Dá sa teda s istotou povedať, že aj s istým egyptským dedičstvom by Kleopatra ani v dnešných podmienkach nebola čierna, ale bola by to mulatka.

To, že Alexandrijská knižnica bola zničená a veľká časť starovekého mesta je pod vodou alebo v podzemí, znamená, že existujú obmedzené materiálne dôkazy. Tento nedostatok fyzických dôkazov o jej živote prispieva k vákuu, ktoré bolo vyplnené mýtmi a špekuláciami.

Vieme, že Kleopatra, posledná faraónka, sa narodila v Alexandrii, kde jej rodina vládla tri storočia. Je stelesnením grécko-egyptskej hybridnosti, ktorá umožnila Kleopatre stať sa mocnou zjednocujúcou postavou: jej zmes gréckeho a egyptského odevu, jej znalosť egyptského jazyka a jej postavenie inkarnácie bohyne Isis.
 
Ale pre Rimanov bola cudzinkou v centre ich občianskej vojny.
 
Rovnako ako umenie, aj história má schopnosť inšpirovať, ale aj rozzúriť. A minulosť je zrkadlom našej prítomnosti. Tento príspevok píšem preto, lebo dvojminutový trailer na Netflixe mnohých rozzúril. No hold, je taká doba, že aktivisti akéhokoľvek typu sa nezastavia pred ničím a taká drobnosť ako pravda ich predsa nemôže zastaviť. Bohužiaľ, máme toho dnes plné médiá a nie veľmi schopní novinári majú obrovskú moc a vymývajú mozog všetkým-vraj 60 % ľudí nasleduje hocičo (viď nacizmus), a tak to funguje. Problém je, že to má aj náležité výsledky - stačí sa pozrieť, ako to u nás na Slovensku vyzerá.
 
No na každom špruchu pravdy trochu a popredný európsky profesor egyptológie Joyce Tyldesley priznáva, že Kleopatra možno mala nejaké egyptské gény (možno a nejaké tu nájdete =) a že s najväčšou pravdepodobnosťou mala tmavé vlasy a olivovú pleť. Však ako dnešní Gréci...

Pozrite si naše zájazdy do Egypta. Ako jediná cestovná kancelária navštevujeme aj mesto Alexandria, kde sa o Kleopatre rozprávame.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

1950 2785€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2027 2385€

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2565
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: