Bretónske palacinky

Bretónske palacinky

Francúzske pohánkové palacinky Galette Bretonnes sú väčšinou robené naslano, plnené vrstvou šunky, syra a volským okom. Nielen sladké, ale aj slané palacinky sú vo Francúzsku bežným javom a objavujú sa vo všetkých rôznych variáciách s chutnými regionálnymi náplňami a rôznymi druhmi palacinkového cesta.

Tradičné bretónske galletes sú však narozdiel od obyčajných palaciniek robené z pohánkovej múky. Čo je skvelé, tak tieto palacinky sú skôr slané, zaženú váš hlad, pretože sa podávajú ako hlavné jedlo a sú pritom nízkokalorické a veľmi chutné. Pohánka (vo francúzštine známa ako sarrasin alebo blé noir) je kvitnúca rastlina pochádzajúca zo severovýchodnej Ázie. Jej pestovanie bolo v Bretónsku obnovené koncom 80. rokov 20. storočia. Od roku 2010 má pohánková múka svoje vlastné chránené označenie pôvodu. Ak máte záujem vidieť polia s touto rastlinou, v Bretónsku to nie je nič nezvyčajné. Môžete popritom navštíviť jeden z mnohých mlynov v tomto francúzskom regióne. K dispozícii sú prehliadky Moulin de Bertaud v Bain-de-Bretagne, prípadne Moulin de La Falaise v Batz-sur-Mer.

My v BUBO sa na našej ceste gurmánskym Francúzskom necháme radi zlákať na galettes v mestečku Caen, ktoré je súčasťou Normandie. Palacinkáreň Gabby ponúka slanú aj sladkú verziu tejto delikatesy a to v komibináciách, ktoré by ste nečakali. Otec a syn Fabrice a Kevin Le Notre, miestni filantropi, ponúkajú vo svojej reštaurácii inovatívnejšie a sofistikovanejšie receptúry. Zákazníci majú na výber medzi tradičnými galettes a modernými galettes, ktoré nikde inde nenájdete. Môžete tu ochutnať napríklad galette s údeným lososom, savojským ementálom, čerstvou smotanou, pažítkou, citrónom, kaviárom, sezamom s wasabi a citrónovým korením. Alebo s kukuričnými lupienkami a kuracím mäsom, lieskovými orieškami a pistáciami, prípadne vegetariánsku verziu s paradajkami, hoblinami parmezánu, vajíčkom, Caesar omáčkou a korením. Ak máte chuť skôr na sladkú variantu tejto dobroty, odporúčame vyskúsať slaný karamel s rozmarínom. Samozrejme, netradičných kombinácií je tu neúrekom a je v konečnom dôsledku len na vás, ktorej variante dáte prednosť.

Palacinkáreň Gabby spolupracuje s mäsiarstvom Laborie, ktorá dodáva šunky najvyššej kvality a s ďalšími dodávateľmi ekologických produktov, akou je napríklad pohánková múka IGP vyrobená v mlyne z roku 1870. Cieľom toho všetkého je tiež oživiť francúzske dedičstvo a podporiť aj neznámych domácich výrobcov. Tento podnik tiež dostáva zásoby od Cris du Radis v Ouistrehame, lahôdkarstvo, ktoré ponúka domáce kvalitné mušty. Za zmienku stojí najmä ten hruškový. Ochutnať ho môžete aj s tradičným francúzskym calvadosom.

Krajina galského kohúta sa v kulinárstve nedá zahanbiť. Ak ste zostali po prečítaní tohoto tipu na cestu hladní, nielen vďaka francúzskym palacinkám, ale aj po nových vedomostiach, odporúčame pozrieť sa aj na informácie o Bretónsku, kde sa dozviete ďalšie zaujímavosti o miestnej kuchyni.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

2039 2265€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2128 2660€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: