Budhistický chrám Daishō-in na ostrove Miyajima

Budhistický chrám Daishō-in na ostrove Miyajima

Počas našej Zlatej cesty naprieč Japonskom nevynecháme ani návštevu ostrova Miyajima, ktorý leží len pár kilometrov vzdialený od mesta Hiroshima. Ostrov je od dávnych čias považovaný za posvätný, nakoľko sa tu nachádzajú významné šintoistické a budhistické pamiatky. Jednou z nich je aj chrám Daishō-in, ktorý spoločne navštívime.

V roku 806 n.l. založil chrám mních Kūkai, ktorý je jedným z najznámejších japonských mníchov a zakladateľom Shigon budhizmu. Jedná sa o najstarší chrámový objekt na ostrove. Nachádza sa tu mnoho menších budov a náboženských objektov, do ktorých môžete vstúpiť. Sú nimi napríklad sála Kannon-do, sála Maniden, piesková mandala, ktorú vytvorili hosťujúci mnísi z Tibetu, čajová miestnosť a jaskyňa naplnená 88 ikonami predstavujúcimi chrámy púte Shikoku.

Oficiálnym vstupom do chrámu je brána Niomon, ktorú stráži dvojica sôch Nio. Často sa nachádzajú pri vstupoch do budhistických chrámov a hovorí sa, že chrám chránia pred zlými duchmi a zloduchmi. Samotná brána je nádherná drevená konštrukcia, takže si nájdite chvíľu času, aby ste ocenili jej remeselné spracovanie.

Ak hneď pri vstupe odbočíte malým chodníčkom doľava, naskytne sa Vám pohľad na množstvo maličkých sôch s čiapočkami a podbradníčkami. Jedná sa o Jizō, ochranné božstvo detí a cestovateľov. Sú tiež známi aj ako "nositelia zeme", takže sú vyrobené z kameňa, ktorý má vraj duchovnú silu na ochranu a dlhovekosť. Ich účelom je chrániť duchov detí, ktoré zomreli. Hovorí sa, že keď dieťa zomrie skôr ako jeho rodičia, nie je schopné prejsť cez rieku do posmrtného život. Jizō sa preto postará o detskú dušu, než sa dostane do posmrtného života. V chladnejších mesiacoch sa miestni obyvatelia starajú o Jizō o tak, že im obliekajú červené podbradníky a čiapky. Červená farba v Japonsku odháňa choroby a nebezpečenstvo, takže je ideálnou farbou pre strážne božstvo.

Pri výstupe po schodoch chrámu môžete vykonať zaujímavý budhistický rituál. Pozdĺž schodov sa nachádza rad točiacich sa kovových kolies, na ktorých sú napísané sútry (budhistické písma). Predpokladá sa, že otáčanie nápisov pri chôdzi hore má rovnaký účinok ako ich čítanie. Takže aj bez znalosti japončiny alebo sanskrtu môžete využiť požehnanie, ktoré čítanie sútier údajne prináša.

V celom arelály sa nachádza viac než 500 sôch. Tie dodávajú celému miestu posvätný, až magický nádych. 

Z areálu chrámu Daisho-in vedie turistický chodník na vrchol hory Misen, kde sa nachádza niekoľko ďalších chrámových siení. Výstup trvá približne 1,5 hodiny, cestu je však možné si skrátiť lanovkou až na vrch. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5080 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2848 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: