Počuli ste už o japonskom hovädzom mäse kobe? Pravdepodobne poznáte historky o tom, ako sú tieto kravy denne masírované, napájané pivom a farmári im pušťajú vážnu hudbu. Tieto chýry necháme bokom, pretože ide pravdepodobne iba o legendy. Už aj bez toho patrí “kobe beef”, ako sa medzinárodne označuje, medzi najdrahšie mäso sveta. Prečo je teda také drahé? V prvom rade ide o špeciálne vyšľachtené plemeno hovädzieho dobytka, farmári si tento genofond poctivo strážia, pretože práve to je kľúčom k lahodnému mäsu. Ďalšie faktory ale takisto nie sú zanedbateľné. Ide o veľmi vyvážené a zdravé krmivo, ktoré kravám naozaj chutí. Ďalšou dôležitou vecou je dostatočný priestor pre dobytok a čisté prostredie farmy. Mnohí farmári dokonca zvlhčujú vzduch v stajniach, často ich dezinfikujú a starajú sa o to, aby sa každá jedna krava mala naozaj dobre a mala čo najlepšie podmienky. Tie sa im potom odvďačia lahodným mramorovaným mäsom, ktoré takisto podlieha certifikácii. Z farmy putuje mäso do špeciálnych fabrík, kde sa poctivo triedi, dokumentuje (každý kus sa fotí do databázy) a kategorizuje. Následne je označené desaťmiestnym kódom, ktorý slúži na spätné vystopovanie v prípadne záujmu zákazníka. Z tohto mäsa sa potom v reštauráciách pripravujú tie najlepšie delikatesy na svete. Spôsobov úpravy je viacero, no my v BUBO preferujeme ochutnávku steakov. No a kde si lepšie vychutnať túto gurmánsku lahôdku, ak nie priamo pri zdroji, v meste Kobe. Výborné spojenie rýchlovlakom z Osaky nám to dokonale umožňuje. Každý BUBO sprievodca tu má svoju obľúbenú reštauráciu, keďže ale v Kobe ich je naozaj veľa, stále hľadáme pre našich klientov to najlepšie a poznatky si vymieňame. Najkrajší zážitok ulovíte v reštaurácii, kde steaky pripravujú priamo pred vami. Tento luxus si nenecháme ujsť ani my a výlet do Kobe si doprajeme aj na našej zlatej ceste Japonskom. Pridajte sa a ochutnáte možno najlepší steak v živote.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Japonsko
- Plastové jedlo v Japonsku
- Japonsko - vlak ktorý rozváža sushi
- Saké - výroba tradičného japonského nápoja
- (Naša) posledná večera v Japonsku
- Ako chutí Japonsko?
- Japonsko - kde je najlepšia gyoza?
- Kuromon market - najlepší street food Osaky
- Dotonbori, Osaka - tip na reštauráciu
- Konzumácia alkoholu v Japonsku
- Japonská whisky - luxus za dobrú cenu
- Tokyo - ako chutí miliónový tuniak?
- Hrad v Osake
- 10 najväčších chýb, ktoré v Japonsku radšej nerobiť
- Šinzo Abe – vražda japonského premiéra
- Shinkansen - pýcha japonskej infraštruktúry
- Onsen - tradičné japonské kúpele
- Hirošima - spomienka na Sadako Sasaki
- Japonsko - na deň Tokijčanom
- Japonsko - tajomstvá ostrova Miyajima
- Japonský Kiyomizu-Dera konečne zrekoštruovaný