Essaouira - prístavný poklad Maroka

Essaouira - prístavný poklad Maroka

Essaouira alebo As-Sawíra je prístavné mesto v Maroku vzdialené 175 km severne od známejšieho Agadiru. Založenie mesta Essaouira bolo dielom marockého sultána Mohammeda bin Abdallaha, ktorý urobil originálny experiment tým, že ho v roku 1760 zveril niekoľkým renomovaným architektom, najmä Théodorovi Cornutovi a Ahmedovi al-Inglizimu, ktorí navrhli mesto prispôsobené potrebám zahraničných obchodníkov. Následne ho postavili kresťanskí väzni.

Po vybudovaní pokračovala Essaouira v raste a zažila zlatý vek a výnimočný rozvoj. Od konca 18. storočia do prvej polovice 19. storočia sa stala najdôležitejším obchodným prístavom krajiny, ale aj diplomatickým hlavným mestom. Dnešná Essaouira je trochu iná. Prezentuje sa ako mesto plné kultúry, keďže sa v ňom nachádza niekoľko malých umeleckých galérií.

Od roku 1998 sa v Essaouire každoročne koná Gnaoua Festival of World Music, zvyčajne v posledný júnový týždeň. Spája umelcov z celého sveta. Hoci sa zameriava na hudbu gnaoua, zahŕňa rock, jazz a reggae. Prezývajú ho „marockým Woodstockom“, festival trvá štyri dni a ročne priláka okolo 450 000 divákov.

Dominantou As-Sawíry je pevnosť Sqala du Port d'Essaouira a jej hlavná veža Borj El Barmil. Ide o štvorcovú obrannú vežu postavenú na delostreleckej plošine vyčnievajúcej do Atlantiku. Má namontované španielske a holandské bronzové delá, ktoré tvorili prvú líniu obrany proti Francúzom. Túto historickú stavbu možno vidieť vo filme Othello Orsona Wellsa. Skutočne svetovo známou sa však stala až v posledných rokoch, keďže Essaouira je jednou z lokalít, kde sa nakrúcal seriál Hra o tróny. Marocké mesto poslúžilo ako Astapor, kde Daenerys získala vojakov z radu Nepoškvrnených. Game of Thrones sa tiež nakrúcal v inej marockej lokalite - fantastickom Aim Ben Haddou, ktorý uvidíte, ak pôjdete s BUBO na zájazd do Maroka.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1436 1650€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2995 3890€
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: