Mešita Hassana II. v Casablance

Mešita Hassana II. v Casablance

Väčšina cestovateľov, ktorí zavítajú po prvýkrát na zájazd do Maroka, možno nevedomky prehliadnu najväčšie marocké mesto a srdce ekonomiky marockého kráľovstva - Casablancu.To by však bola obrovská chyba. Práve v tomto meste na pobreží sa nachádza jedna z najväčších mešít na svete a zároveň jediná mešita, ktorú môžu v Maroku navštíviť nemoslimovia . Mešita je pomenovaná po bývalom marockom kráľovi Hassanovi II. ktorý vládol krajine od roku 1961 až do svojej smrti v roku 1999.

Výstavba mešity započala položením základného kameňa 11. júla 1986 a trvala do roku 1993. O jej návrh sa postaral francúzsky architekt Michell Pinseau. Toto majstrovské dielo arabsko-moslimskej architektúry je jedným z najväčších náboženských stánkov na svete. Mešita ležiaca svojou časťou priamo nad Atlantickým oceánom bola inšpirovaná veršom z posvätnej knihy všetkých moslimov Koránu, v ktorom sa píše: „Boží trón bol vystavaný nad vodou“.

Prvé, čo si všimnete na tejto nádhernej stavbe, je obrovský 200 m vysoký minaret, ktorý bol kedysi najvyšší na svete, a obrovské nádvorie nachádzajúce sa priamo pred mešitou.Ak sa vám podarí mešitu vidieť počas noci, všimnite si laser umiestnený na vrchu minaretu, ktorý smeruje do vzdialenosti 30 kilometrov a ukazuje smer na najposvätnejšie miesto moslimov Mekku. Kapacita mešity je 25 000 veriach vo vnútri a na nádvorie sa zmestí dalších zhruba 80 000 veriacich Tento obrovský počet ľudí tu však uvidíte len počas najväčších islamských náboženských sviatkov. Zaujímavosťou tejto stavby je takisto jej financovanie. Mešita bola z veľkej časti postavená z verejnej zbierky, do ktorej prispelo 12 miliónov Maročanov.

Pri prehliadke vnútorných priestorov mešity je povinnosťou každého návštevníka sa vyzuť a odložiť si svoje topánky do pripravených tašiek, ktoré si budete počas prehliadky sami niesť. Dobrou správou pre vášnivých fotografov je informácia, že vo vnútri mešity je dovolené fotiť a takisto filmovať bez obmedzení. Už prvý pohľad, ktorý sa vám naskytne, vám vyrazí dych. Až vo vnútri si skutočne uvedomíte to, aká obrovská je táto mešita.

Vnútorná časť je rozdelená dreveným poschodím, na ktorom sa modlievajú ženy, a zvyšok patrí mužským veriacim. Všimnite si nádherné architektonické prvky, na ktorých pracovalo niekoľko tisíc remeselníkov počas ôsmich rokoch jej výstavby. Podlaha z mramoru, stĺpy z ružovej žuly, strecha pokrytá vzácnym cédrovým drevom s nádhernými ručne vytesanými ornamentmi, a 50 obrovských lustrov, z ktorých každý jeden váži 1 200 kilogramov. Ak sa v strede mešity zadívate na jej strop, tak uvidíte strechu akoby rozdelenú na dve časti.

Je to z toho dôvodu, že strechu je možné počas horúcich letných mesiacov za päť minút otvoriť a nechať tak príjemný morský vánok preniknúť do vnútra mešity. Stavba teda neslúži len ako svätostánok, ale architekti chceli, aby zároveň šlo o modernú a precíznu budovu. Po prehliadke vnútorných priestorov sa môžete obuť a čaká vás návšteva poslednej časti mešity, ktorá sa celý čas nachádzala pod vašimi nohami. Ide o umývacie miestnosti, kde sa moslimovia pred modlením rituálne umyjú a následne sa odoberú k modlitbe.

Umývacie miestnosti su pokryté 41 obrovskými fontánami v tvare lotosového kvetu. Počas prehliadky však nečakajte, že uvidíte z týchto fontán tiecť vodu. Maroko má problémy s podzemnou vodou a tak sú fontány zapnuté len 5x do dňa počas modlitieb. Súčasťou mešity sú takisto parné sauny v Maroku známe pod pojmom hammam, a takisto maličké múzeum. Prehliadka celej mešity vám zaberie zhruba hodinu a my v BUBO vám garantujeme, že jej návštevu nebudete ľutovať.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1436 1650€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2995 3890€
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: