Fenomén z Japonska – emoji

Fenomén z Japonska – emoji Emotikony v správach nám vylepšili komunikáciu

Malé veselé digitálne ikony známe ako emodži sú dnes samozrejmou súčasťou našej každodennej komunikácie. Prekonávajú jazykové bariéry a vyjadrujú emócie zrozumiteľným spôsobom.

Názov "emoži" pochádza z japonských slov - "e" (絵), čo znamená "obrázok" a "modži" (文字), čo znamená "písmo" alebo "znak". Doslova by sme emodži mohli preložiť ako "obrázkové písmo".

Príbeh emodži sa začal na konci 90. rokov v Japonsku, keď kreatívny japonský inžinier Shigetaka Kurita vytvoril prvú sadu emodži. Inšpirovaný mangou a japonskými piktogramami, vytvoril 176 jednoduchých ikoniek s rozmermi 12x12 pixelov, a tak umožnil zapisovať emócie, činnosti, objekty a napríklad aj poveternostné podmienky len v pár pixeloch. Jeho skromné pixelové dizajny sú tak výnimočné, že sa stali súčasťou stálej výstavy v renomovanom múzeu moderného umenia - MoMa v New Yorku.

Emodži majú širokú škálu významov a sú schopné preniesť emócie, nálady a odkazy s prekvapivou presnosťou. Keď sú spárované s textom, umožňujú jemnejšie intonácie. Nahrádzajú gestá a vnášajú ľudskosť do neosobnej a abstraktnej elektronickej komunikácie. Každé emodži má svoj jedinečný význam a môže byť vnímané rôznymi spôsobmi v závislosti od kontextu a kultúrnej interpretácie. Emojipedia je databáza emodži, ktorá ich triedi podľa kategórií, dizajnu, popularity a vysvetľuje ich význam.

Emodži sa rýchlo stali celosvetovým fenoménom a prekonali geografické a kultúrne hranice. Na začiatku 21. storočia sa globálne rozšírili najmä vďaka mobilným telefónom a internetu. Dnes sa používa viac ako 2600 emodži, ktoré sa výrazne rozvinuli od pôvodnej sady Shigetaku Kuritu a stali sa neodmysliteľným  a čoraz komplexnejším spoločníkom písanej reči.   

V roku 2010 emodži získali oficiálny štatút v Unicode, čo zaručuje, že tieto symboly sú kompatibilné medzi rôznymi platformami, operačnými systémami a zariadeniami. Tento krok umožnil ich rozšírenie a rôznorodé využitie v digitálnom svete. Počet nových symbolov oslavujúcich rozmanitosť krajín a kultúr z celého sveta výrazne vzrástol.

Nezisková organizácia The Unicode Consortium sa snaží podporovať globálnu jednotu a neustále rozširuje svoju ponuku emodži. Pri schvaľovaní nových emodži dbá na ich reprezentatívnosť, popularitu, univerzálnu použiteľnosť, kultúrnu citlivosť a technickú realizovateľnosť. Dnes už je bežné nájsť emodži s rôznymi tónmi pleti, zobrazujúce páry rovnakého pohlavia a vlajky rôznych krajín, čo odráža našu multikultúrnu spoločnosť.  

Emodži sú našimi vernými spoločníkmi na cestách. Od klasických  pre lety a pre vlaky po pre tropické destinácie a pre miestne špeciality. Stali sa súčasťou jedinečnej identity miest a krajín po celom svete, od ikonického New Yorku , po majestátnu horu Fudži , či nádherné pláže Karibiku . Vieme rýchlo a jednoducho povedať to, čo slová nedokážu vyjadriť. Pomáhajú nám zdieľať radosť, zážitky, nadšenie i nostalgické chvíle.

Od nového konceptu v Japonsku po celosvetový fenomén, emodži navždy zmenili spôsob, akým komunikujeme a spájame sa s ostatnými. Takže keď sa vydáte na vašu ďalšiu dobrodružnú cestu s BUBO, nezabudnite si do svojej virtuálnej batožiny pribaliť množstvo emodži. Pri ďalšom použití smajlíka, srdiečka alebo palca hore vo vašich správach si spomeňte na časť japonskej kultúry, ktorá sa rozšírila do celého sveta a premenila sa na univerzálny jazyk digitálnej komunikácie.

Prajem vám veľa ulovených zážitkov a aby vaše emodži dokázali presne vyjadriť vaše nadšenie z ciest a vášeň cestovať

Šťastné cesty s BUBO a veselé emodži!

K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5080 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2848 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: