Fernando Botero - dielo v skratke

Fernando Botero - dielo v skratke

Výnimočná osobnosť, výnimočný človek. Umelec, ktorého tvorba bola natoľko jedinečná, že pre jeho odborné zaradenie sa začal používať pojem „boterizmus“. Maliar a sochár Fernando Botero označil Kolumbiu na mapách moderného umenia a svojich nasledovníkov a pokračovateľov si našiel predovšetkým v dekadentnom Francúzsku, živelnom Španielsku, či temperamentnom Taliansku. Niekoľko z jeho najznámejších diel si predstavíme.

Mona Lisa – skromne konštatujem, že ak by Leonardo Da Vinci mal tú česť pozrieť sa na Boterovu Monu Lisu, rozosmialo by ho to. Žiadne sfumato a hra s oddialenou perspektívou sa v tomto prípade nekoná. Kolumbijska Mona Lisa sa zoširoka usmieva na svet, ktorý s poznateľnou vzdelanosťou hodnotí, nehanbí sa za svoje kypré tvary a prekrížené ruky pod prsiami viac ako odstup zobrazujú jej vnútornú vyrovnanosť. O tom Botero predovšetkým je – o sviežom nadhľade a humore, ktoré vniesol do výtvarného umenia.

Smrť Pabla Escobara – v prípade mnohých jeho malieb možno odčítať spoločenský apel a poukázanie na sociálne a politické problémy po celom svete. Fernandovej pozornosti tak neušla ani smrť Pabla Escobara, ktorá v roku 1993 otriasla svetom. Botero na ňu reaguje zveličeným, pre niekoho až parodickým vyznením osudového stretu známeho narkobaróna s políciou na streche medellinského domu. Pod dramaticky zamračenou oblohou sa Escobar nestíha vyhnúť vypáleným guľkám a tak naposledy zatvára oči v pozícii nad zobrazením koloniálnej Kolumbie.

Tanečníci, Tanečníčky v bare, Tanec v Kolumbii – pokiaľ Botero vo svojich dielach rád zobrazoval ešte niečo okrem tropického ovocia a ženských kriviek, tak to bol tanec. Spravidla obézni ľudia sa nechávajú unášať kolumbijskymi najslávnejšími tancami ako je salsa, bachata, či merengue. Na parkete sa vytvárajú vzťahy a zároveň z pohľadu umelca ide o oslavu ich každodenného života, ktorý je vo svojej podstate jednoduchší než sa nám zdá.

Rímsky bojovník – Boterov sošný odliatok, ktorý nám potvrdzuje chytrosť samotného umelca. Ak vytvoríte jedinú sochu, vytvoríte originál. Pokiaľ však navrhnete formu, v ktorej sochu odlejete, môžete svoje originály kopírovať a rozmiestňovať ich v rovnakom čase po celom svete. Tak vznikol aj slávny Rímsky bojovník, zvláštna kombinácia obézneho a zároveň svalnatého muža, ktorý vo svojich rukách prekvapivo vtipne drží malú zbraň so štítom. Rovnako aj Botero musel vo svojom živote mnohokrát svoj umelecký štýl brániť…

Ruka – vari najznámejšia Boterova socha, ktorá bola rovnako vytvorená v mnohých kópiách. O jej pôvode koluje množstvo príbehov, nech si však za jej význam dosadíme akúkoľvek Fernandovu myšlienku, vieme, čo si o nej myslí. Ukazuje nám to vystrčený prostredník, ktorý jasné svedčí o názorovosti majiteľa ruky.

Adam – prítomnosť náboženských tém vo svojich dielach neobišla ani Botera. Na jednej strane za to môže prísna jezuitská výchova z mladosti, cez druhú prizmu však čítame sprostredkovanie umelcových poznatkov európskeho klasicistického umenia, pretvoreného do nespochybniteľnej podoby karikatúr a hyperbolizácie. Botero sa pozrel aj na samotné stvorenie sveta a podľa biblického Starého zákona prvých ľudí na zemi. Je to práve Adam, ktorý sa v podivnom muskulatúrnom zobrazení bije do pŕs.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Kolumbia

17.07. → 26.07. +20 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2724 3405€
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Kolumbia, Ekvádor


náročnosť

14 dní

Trvanie

5260
K

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

3621 4260€
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku Karibik, Cartagena

Karibik, Cartagena Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku

Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní,…

Medellin – mesto Pabla Escobara Medellin

Medellin Medellin – mesto Pabla Escobara

Medellín, mesto večnej jari a druhé najväčšie mesto Kolumbie, je veľkým prekvapením. Mladý úspešný starosta mesto mení s dôrazom na ekológiu a…

Ľubor Kučera 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: