Gyokuro - výnimočný čaj

Gyokuro - výnimočný čaj

Gyokuro sa mnohokrát označuje ako „kráľ zelených čajov“. Pod týmto pojmom si predstavte vynikajúci japonský zelený čaj známy svojou jedinečnou kultiváciou a výraznou chuťou. Považuje sa za jeden z najkvalitnejších a najluxusnejších čajov na svete.

Názov „Gyokuro“ v preklade znamená „perlová rosa“ – vďaka sviežej zelenej farbe čaju a spôsobu, akým sa pestuje. Čo odlišuje Gyokuro od ostatných zelených čajov je proces tieňovania. Čajové rastliny, konkrétne odroda Camellia sinensis nazývaná "Yabukita", sa pestujú v tieni niekoľko týždňov pred zberom.

Toto zatienenie, ktoré sa zvyčajne dosiahne umiestnením zásten alebo slamených krytov na rastliny, znižuje množstvo slnečného žiarenia, ktoré listy dostávajú. Spomenutá metóda vedie k spomaleniu rýchlosti rastu a zároveň vyššej intenzite chuti a vône čaju.

Proces tieňovania zvyšuje obsah chlorofylu v listoch, dodáva im živú zelenú farbu a zvýrazňuje rastlinné prvky. Nálev Gyokuro je typicky svetlozelený s hlbokou, komplexnou chuťou, ktorá vám ešte dlho bude spôsobovať nebíčko na podnebí.

Na prípravu Gyokuro sa odporúčajú nižšie teploty vody (50 °C) a nevyhnutný je kratší čas lúhovania v porovnaní s inými zelenými čajmi, teda jedna až dve minúty. Vďaka tomu má jemnú chuť – až tak, že necítite žiadnu horkosť.

Gyokuro sa často podáva v malých koncentrovaných porciách, čo poskytuje zmyslový zážitok, ktorý podporuje pomalé popíjanie a ocenenie jeho bohatej vrstvenej chuti. Tradične sa podáva v malých šálkach bez rúčky. Ide o klenot medzi zelenými čajmi, ktorý musíte na zájazde v Japonsku ochutnať. Patrí predsa medzi najdrahšie a najlepšie čaje sveta.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5080 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2848 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: