Gyokuro sa mnohokrát označuje ako „kráľ zelených čajov“. Pod týmto pojmom si predstavte vynikajúci japonský zelený čaj známy svojou jedinečnou kultiváciou a výraznou chuťou. Považuje sa za jeden z najkvalitnejších a najluxusnejších čajov na svete.
Názov „Gyokuro“ v preklade znamená „perlová rosa“ – vďaka sviežej zelenej farbe čaju a spôsobu, akým sa pestuje. Čo odlišuje Gyokuro od ostatných zelených čajov je proces tieňovania. Čajové rastliny, konkrétne odroda Camellia sinensis nazývaná "Yabukita", sa pestujú v tieni niekoľko týždňov pred zberom.
Toto zatienenie, ktoré sa zvyčajne dosiahne umiestnením zásten alebo slamených krytov na rastliny, znižuje množstvo slnečného žiarenia, ktoré listy dostávajú. Spomenutá metóda vedie k spomaleniu rýchlosti rastu a zároveň vyššej intenzite chuti a vône čaju.
Proces tieňovania zvyšuje obsah chlorofylu v listoch, dodáva im živú zelenú farbu a zvýrazňuje rastlinné prvky. Nálev Gyokuro je typicky svetlozelený s hlbokou, komplexnou chuťou, ktorá vám ešte dlho bude spôsobovať nebíčko na podnebí.
Na prípravu Gyokuro sa odporúčajú nižšie teploty vody (50 °C) a nevyhnutný je kratší čas lúhovania v porovnaní s inými zelenými čajmi, teda jedna až dve minúty. Vďaka tomu má jemnú chuť – až tak, že necítite žiadnu horkosť.
Gyokuro sa často podáva v malých koncentrovaných porciách, čo poskytuje zmyslový zážitok, ktorý podporuje pomalé popíjanie a ocenenie jeho bohatej vrstvenej chuti. Tradične sa podáva v malých šálkach bez rúčky. Ide o klenot medzi zelenými čajmi, ktorý musíte na zájazde v Japonsku ochutnať. Patrí predsa medzi najdrahšie a najlepšie čaje sveta.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Japonsko
- Hrad v Osake
- 10 najväčších chýb, ktoré v Japonsku radšej nerobiť
- Šinzo Abe – vražda japonského premiéra
- Shinkansen - pýcha japonskej infraštruktúry
- Onsen - tradičné japonské kúpele
- Hirošima - spomienka na Sadako Sasaki
- Japonsko - na deň Tokijčanom
- Japonsko - tajomstvá ostrova Miyajima
- Plastové jedlo v Japonsku
- Japonský Kiyomizu-Dera konečne zrekoštruovaný
- Japonsko - vlak ktorý rozváža sushi
- Saké - výroba tradičného japonského nápoja
- (Naša) posledná večera v Japonsku
- Ako chutí Japonsko?
- Shinsekai - v uličkách historickej Osaky
- Akvárium v Osake
- Japonsko - kde je najlepšia gyoza?
- Najfotografovanejšia pamiatka Japonska
- Kjótska hlavná stanica - mesto v meste
- Kobe - najlepšie steaky na svete?