Hatšepsut – kráľovná starovekého Egypta

Hatšepsut – kráľovná starovekého Egypta

Hatšepsut alebo Hatšepsovet bola kráľovná v starovekom Egypte. Patrila do 18. dynastie a bola v poradí piatym faraónom tejto dynastie. Vládla v rozmedzí približne 1479 – 1458 pred n.l.. Mnohí ju považovali za prvú kráľovnú v histórii a zároveň prvú ženu, ktorá sa stala faraónom. Bola dcérou Thutmosa I. a jeho manželky kráľovnej Ahmose. Už od detstva sa zaujímala o kráľovské záležitosti.

Po smrti svojho otca v roku 1492 p.n.l. sa vydala za svojho polovičného brata Thutmosa II. a získala tak titul Kráľovná. So svojím manželom mala iba dve dcéry, Nefrure a Meritre. Po smrti manžela bola ako teta a macocha budúceho faraóna ustanovená do úradu faraóna. Bola vládnucou kráľovnou, to znamená nie iba kráľovou manželkou.

Keďže so ženou na tróne nerátali, titulovala sa ako „kráľ“, hovorila o sebe v mužskom rode a dávala sa zobrazovať s panovníckou „božskou bradou“. Vláda kráľovnej Hatšepsut nebola výbojná, neviedla žiadne vojny, iba jednu menšiu na zabezpečenie južných hraníc Egypta v Núbii. O to horlivejšie sa venovala vnútornému rozvoju krajiny. Za hlavného poradcu vybrala architekta. Volal sa Senenmut a bol pre ňu určite viac ako len obyčajným dvorným hospodárom.

Zamerala sa predovšetkým na stavebnú činnosť. Dala s veľkými nákladmi dokončiť obnovu miest a chrámov zničených počas dlhej okupácie krajiny ázijskými Hyksósmi, podporovala budovanie zavlažovacích zariadení, ťažbu v baniach a lomoch, rozvoj kovovýroby.

Hatšepsut sa významne pričinila o výstavbu a výzdobu hlavného mesta Vesetu (Téby), v chráme Karnak. Medzi niektoré z pamiatok, ktoré dala postaviť, patrí krásne zachovaný ôsmy pylón, ktorého výstavbu začal už Thutmose I., ďalej východná časť chrámu a jeho vonkajší (tretí) ohradný múr, kaplnku pri chráme boha Moncua. Ďalej to boli štyri obelisky z asuánskej ružovej žuly, za štvrtým pylónom stále stojí aj jeden z najvyšších obeliskov v Egypte, ktorý má 29,5 metrov.

Prvenstvo si však zabezpečil jej zádušný chrám v Dér el-Bahrí, čo v preklade znamená severný kláštor, alebo aj Džeser-džeseru, v preklade najposvätnejší z posvätných. Je vybudovaný v skale priamo pod obrovským skalným útesom na troch obrovských umelých terasách. Na západnej strane prilieha k chrámu kaplnka bohyne Hathor s 24 stĺpmi, na východnej strane kaplnka boha Anupa s 12 stĺpmi a otvorený Slnečný chrám boha Re-Horachteja s mohutným podstavcom pre obelisk.

Podľa dochovaných záznamov stavba chrámu trvala 15 rokov, medzi 7. a 22. rokom vlády kráľovnej. Hatšepsut dala vytesať chrám do hory el-Qurn, ktorá nad chrámom vytvorila prirodzenú pyramídu. Toto miesto bolo vybrané aj pre svoju strategickú pozíciu priamo uprostred cesty medzi chrámom Amona a chrámom v Karnaku. Neďaleko stála aj jej hrobka.

Chrám pozostáva z troch terás, v ktorých sa nachádzajú stĺporadia, a do druhého a tretieho poschodia vedie rampa. V interiéri sa kedysi nachádzali mnohé sochy pripomínajúce vládu kráľovnej, no po jej smrti ich dal faraón Thutmose III. zničiť, spolu s časťou chrámu a okolím. Podľa záznamov sa pred chrámom pri jeho vzniku nachádzali stromy.

Množstvo ďalších Hatšepsutiných stavebných pamiatok sa zachovalo aj na iných miestach starého Egypta. Medzi najpozoruhodnejšie patrí chrám bohyne Pachet v Bení Hassane a pozostatky Horovho chrámu vo Wadí Halfe pri druhom nílskom katarakte. Na Pachetinom chráme unikol Thutmosovej pozornosti veľký 42-riadkový nápis, ktorý je cenným historickým dokumentom, pretože Hatšepsut na ňom uvádza zoznam miest a chrámov, ktoré dala obnoviť po spustošení za hyksóskej nadvlády.

Hrobku Hatšepsut objavili v Údolí kráľov v roku 1903, v čase keď objavili aj hrobku Tutanchamóna. Má zo všetkých hrobiek najdlhšiu vstupnú chodbu (vyše 200 metrov). Našiel sa v nej Hatšepsutin sarkofág a vedľa neho aj sarkofág jej otca Thutmosa I. Kým ešte Hatšepsut nebola vládnucou kráľovnou, začala si budovať hrobku v Údolí kráľovien. Niekoľko sôch Hatšepsut stojí dodnes na pôvodnom mieste v Dér el-Bahrí, iné sú v Egyptskom múzeu v Káhire a jedna z čiernej žuly v Asuánskom múzeu. Na niektorých má síce „božskú bradu“, ale pritom aj ženské črty, napríklad drobnú tvár s nádychom úsmevu.

Predpokladá sa, že ukradla trón svojmu nevlastnému synovi Thutmoseovi III., ktorý sa jej po smrti pomstil tým, že dal odstrániť jej meno z väčšiny kamenných stavieb. Jej 20-ročná vláda v 15. storočí pred naším letopočtom bola najdlhšou vládou starovekej egyptskej kráľovnej v "zlatom období" Nového kráľovstva.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2390 3064€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2624

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2822
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: