Herkulov maják

Herkulov maják

Ak sa na Pyrenejskom polostrove vyberieme na sever a potom pôjdeme stále na západ, dorazíme na koniec sveta. Tak niekedy rozprávali legendy. La Coruňa, najväčšie mesto Galície, stojí presne v tomto bode. Nie je to síce najzápadnejší bod pevninskej Európy. Za ten sa zvykne označovať portugalský Cabo da Roca. Nie je ani najzápadnejším bodom Španielska. Tým sa zvykne označovať výbežok Finisterre. La Coruňa však má niečo unikátne. A tým je najstarší stále funkčný maják na svete.

Neuveríte, ale jeho pôvod sa zvykne udávať do antického Ríma. Áno, koniec prvého a začiatok druhého storočia. Niektorí historici idú ešte ďalej a vravia, že to boli dokonca Feničania, ktorí prvý maják na tomto mieste postavili. Ak by sme sa riadili legendami, tie nám hovoria, že samotný Herkules postavil maják, keď porazil ukrutného obra Geriona.

Kde bolo tam bolo, žil raz jeden obor. Ten bol tak krutý, že žiadal ľud nielen o polovičku jeho úrody, ale aj o polovicu jeho synov, aby boli každoročne odovzdávaní do jeho služieb. Ľudia už nevedeli, čo si počať a tak poprosili Herkula o pomoc. Tomu sa podarilo zlého Geriona v gigantickom súboji poraziť a odrezať mu hlavu, ktorú vložil do zeme a miesto navŕšil kameňmi. Na vrchol pyramídy zapálil večne horiaci oheň, a tak vznikol maják.

Maják, ktorý dnes obdivujeme, ako unikátnu pamiatku UNESCO je 55 metrov vysoký a jeho súčasná podoba pochádza niekde z konca XVII. storočia, kedy ho dali zrekonštruovať kniežatá z Uceda a ich deti a neskôr špeciálnu pozornosť majáku venoval aj španielsky kráľ Karol III., ktorý ho na komplet doopravil na konci XVIII. storočia.

Impozantná stavba dýcha históriou a samotné miesto má unikátnu atmosféru. Ako inak priamo s výhľadom na Atlantik a s permanentným silným vetrom vo vlasoch. Čítajte aj nás blog najunikátnejšie majáky sveta. Vidieť ho môžete na našom zájazde severom Španielska.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2918 3433€
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2042 2490€
K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1443
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: