Indonézia, Rabies a dehydratácia (besnota)

Indonézia, Rabies a dehydratácia (besnota)

Počas zájazdov krajinami, v ktorých sa nachádzajú opice, psy a mnoho ďalšieho sa stretávame aj so slovom Rabies (besnota). Vírus besnoty je veľmi starým parazitom postihujúcim zvieratá a ľudí. Záznamy datované až do roku 2000 pred n. l. dokumentujú, že besnota bola rozšírená a uznaná ako ochorenie, ktoré sa šírilo z psov na ľudí už v Babylonskej ríši, s rovnakými epidemiologickými charakteristikami ako dnes.

Choroba besnoty (rabies) je smrteľné vírusové ochorenie, ktoré postihuje cicavce, vrátane ľudí. Vírus sa šíri prostredníctvom slín infikovaného zvieraťa, najčastejšie prostredníctvom kousnutia alebo škrabnutia. Vírus napáda nervový systém a môže spôsobiť závažné neurologické a behaviorálne symptómy. 

Historicky sa chorobe hovorilo aj takzvaná hydrofóbia („strach z vody“) kvôli symptómu paniky pri podávaní tekutín na pitie. Áno, reálne človek chytá panické záchvaty počas toho ako drží pohár s vodou v ruke a mal by sa napiť. Na internete nájdete množstvo videí, pohľad na ne nie je príjemný, avšak odzrkadľuje realitu. 

Prvé príznaky môžu zahŕňať horúčku a abnormálne pocity na mieste kontaktu s infekciou, teda na poškrabanom/uhryznutom mieste. Tieto príznaky sú sprevádzané jedným alebo viacerými z nasledujúcich symptómov: nevoľnosť, zvracanie, nekontrolované pohyby, neovládateľné vzrušenie, strach z vody, neschopnosť pohybovať časťami tela, zmätenosť a strata vedomia. U človeka sa príznaky besnoty často vyvíjajú postupne. Neskôr sa objavujú vážne neurologické príznaky, ako je hyperaktivita, halucinácie, strach z vody (hydrofóbia) a paralýza. Bez liečby vedú tieto príznaky k smrti, obvykle v priebehu niekoľkých týždňov od vzniku príznakov. Odporúča sa do 24 hodín od kontaktu, najlepšie ihneď navštíviť najbližšie dostupné zdravotní zariadenie.

Besnota je bežná u niektorých zvierat, najmä šeliem a netopierov, a môže sa prenášať aj na domáce zvieratá, ako sú psy a mačky, ak nie sú očkované proti besnote. Liečba po nakazení besnotou je extrémne obtiažna a má obmedzenú účinnosť, preto je dôležité vyhýbať sa možnosti kontaktu so zvieraťom s podozrením na besnotu a očkovať domáce zvieratá.

Čo sa týka opíc, niektoré druhy môžu byť tiež náchylné na vírus besnoty, vrátane šeliem. Opice sa môžu nakaziť od iných infikovaných zvierat a môžu byť potenciálnym zdrojom prenosu vírusu na ľudí. Pre opice to však nemá až tak drastické a rýchle následky ako pre nás. Preto je dôležité byť opatrný pri kontakte s divokými zvieratami, na to vás však náš sprievodca vždy upozorní. Áno, fotky s opicami sú pekným suvenírom, treba byť však extrémne opatrný, počúvať človeka, ktorý vám tento zážitok sprostredkúva a mať aspoň vedomosť o možnom riziku. Nie každá opica, či zviera je infikované. Odporúčame však neprichádzať do kontaktu s takouto divokou zverou, občas stačí vidieť, než sa dotknúť a riskovať. Opice sú na mnohých našich zájazdoch každodennou záležitosťou, nemáme zatiaľ žiadnu negatívnu skúsenosť a práve preto sa spoliehame na vedomosti a opatrnosť.

V roku 2023 bolo zaznamenaných 11 úmrtí na túto chorobu v Indonézií a takmer 24 000 ľudí bolo zachránených práve vďaka ihneď podanej vakcíne. 

A pre zopakovanie, v prípade podozrenia na kontakt s infikovaným zvieraťom alebo symptómami spojenými s besnotou je dôležité vyhľadať lekársku pomoc okamžite, pretože liečba môže byť účinná, len ak je podaná včas po potvrdení vírusu besnoty.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Bali (IND), Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

3396 5224€
K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

5283
K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

5237
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie Blog

Blog Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie

Indonézska dedinka Waerebo, ukrytá vo vysokých horách úžasného ostrova Flores, je poslednou svojho druhu. Útočisko Manggarajcov, tradičné domy a…

Adam Trepáň 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: