Japonské nože sú na celom svete známe ako jedny z najkvalitnejších na svete. Vďačia za to hlavne vysokokvalitnej oceli, z ktorej sa vyrábajú. Tá má vo svete takisto dobré meno, vyrábali sa z nej aj legendárne katany, meče samurajov, už v dvanástom storočí. Kováčska tradícia tu teda má naozaj hlboké korene. Tajné recepty zloženia japonských druhov ocele sa dodnes dedia z otca na syna. Tie sa vyznačujú extrémnou tvrdosťou, ktorá pri tvrdosti 60 stupňov Rockwellovej škály mnohokrát predčí aj najkvalitnejšie európske ocele. Práve tvrdosť umožňuje dokonalú ostrosť finálneho výrobku - noža či meča. Mäkšie druhy ocele sa naopak používajú ako druhá vrstva, prípadne obojstranne, aby zabezpečili pružnosť a ochránili tvrdú vrstvu pred zlomením. Keď v polovici 19. storočia doba samurajov pominula, šikovní, školení a zruční majstri presedlali už len na výrobu nožov. Špičková kvalita však dodnes ostala, dalo by sa povedať, že vďaka stáročiam skúseností je ešte vyššia. Japonské nože spoznáte práve podľa vrstiev (dve alebo tri) a podľa ich počtu sa aj brúsia. Najtradičnejšie japonské nože majú dve vrstvy a brúsia sa iba z jednej strany. Druhým najbežnejším druhom sú trojvrstvové nože (mäkká-tvrdá-mäkká) a tie sa brúsia do “V”. Obidva tieto druhy majú obrúsenú hranu rovnú, zatiaľ čo napr. európske nože sa brúsia do oblúka, do tvaru “U”. Existuje samozrejme mnoho ďalších špecifických druhov, ktoré sa líšia tvarom a hrúbkou čepele či tvarovaním a materiálom rukoväte. Každý tvar a druh noža má svoje presné použitie. Japonsko je dodnes jednou z rybárskych veľmocí a čistenie a porcovanie rýb je tu veľmi ceneným remeslom. Najlepší sushi majstri a šefkuchári sú tu považovaní za umelcov. Tí majú na každý typ rezu presne určený nôž a svoju výbavu zásadne nakupujú u tých najtradičnejších majstrov nožiarov. Jedlo všeobecne v Japonsku okrem dokonalej chuti vyniká aj jedinečným dizajnom. Ak zájdete do lepšej reštaurácie, každá porcia je tu umeleckým dielom. Aj na tom majú svoju zásluhu dokonalé japonské nože. Ale vráťme sa k chuti. Vedeli ste, že aj na chuť jedla má obrovský vplyv kvalita noža, ktorým bolo pripravené? Ako je to možné? My s BUBO si toto všetko ukážeme v predajni japonských nožov v štvrti Shinsekai, kde sa pravidelne počas našich zájazdov zastavujeme. Tunajší personál nám ochotne a zábavnou formou ukáže a vysvetlí v čom ten zázrak spočíva. Predstavte si napríklad paradajku, na ktorej otestujete pokojne aj ostrosť vašich kuchynských nožov. Ak je nôž tupý, na paradajku musíte tlačiť, čím z nej vytláčate šťavu a tým pádom aj chuť. Na japonské nože sa netlačí, tie sa iba ťahajú k sebe alebo jemne odtláčajú od seba - podľa toho, čo práve krájate. Keď nakrájate paradajku japonským nožom, nevytečie z nej prakticky žiadna šťava a rez je lesklý ako zrkadlo. Dokážete odrezať plátok tenší ako jeden milimeter. Podarí sa vám to doma s vaším nožom? Toto ja ďalší faktor, ktorý ovplyvňuje kvalitu jedla - povrch rezu bežným nožom je “rozstrapkaný”, čo by ste pri pohľade lupou hneď zbadali, pričom rez po japonskom noži ostáva hladký, “uzavretý”, a pri varení nestráca zelenina či mäso svoju chuť, šťavu, atď. Ale to už som vám prezradil príliš veľa japonských tajomstiev, ostatné si povieme priamo na našej zlatej ceste Japonskom. My v BUBO sme tu doma, majiteľ obchodu nás už tiež pozná a so širokým úsmevom nám strká do rúk nože na vyskúšanie. Vždy nás však dôrazne upozorní: POZOR!! Toto sú NAOZAJ ostré nože. A my veľmi dobre vieme, že to tak naozaj je. Chodíme sem roky a tak nám aj "spraví cenu", aby ste si mohli domov priniesť naozaj luxusný, ale hlavne praktický suvenír. Foto: Martin Ferenčík - fotografia z bývalého legendárného Tsukiji Marketu v Tokiu - každý nôž má presne svoje určenie, každý sa používa na iný rez tuniakom či inou rybou.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Japonsko
- Japonská whisky - luxus za dobrú cenu
- Hrad v Osake
- 10 najväčších chýb, ktoré v Japonsku radšej nerobiť
- Šinzo Abe – vražda japonského premiéra
- Shinkansen - pýcha japonskej infraštruktúry
- Onsen - tradičné japonské kúpele
- Hirošima - spomienka na Sadako Sasaki
- Japonsko - na deň Tokijčanom
- Japonsko - tajomstvá ostrova Miyajima
- Plastové jedlo v Japonsku
- Japonský Kiyomizu-Dera konečne zrekoštruovaný
- Japonsko - vlak ktorý rozváža sushi
- Saké - výroba tradičného japonského nápoja
- (Naša) posledná večera v Japonsku
- Ako chutí Japonsko?
- Shinsekai - v uličkách historickej Osaky
- Akvárium v Osake
- Japonsko - kde je najlepšia gyoza?
- Najfotografovanejšia pamiatka Japonska
- Kjótska hlavná stanica - mesto v meste