Keď sa povie Japonský alkohol, každému sa hneď vybaví saké (o ktorom sa viac dočítate v mojom príspevku), no Japonci okrem neho varia aj skvelé pivo a tiež vyrábajú výbornú, celosvetovo uznávanú kvalitnú whisky. Tá sa typovo podobá najviac škótskej whisky. Aj keď tu jej výroba má relatívne krátku históriu, aj tu badať bájnu japonskú precíznosť a zmysel pre detail. Dve z najvplyvnejších postáv v histórii japonskej whisky boli Shinjiro Torii a Masataka Taketsuru. Torii bol veľkoobchodník s farmaceutickým tovarom a zakladateľ spoločnosti Kotobukiya (neskôr Suntory). Začal ako prvý do Japonska dovážať rôzne druhy alkoholu a neskôr vytvoril značku „Akadama Port Wine“ založenú na slávnom portskom víne, ktorá z neho urobila úspešného obchodníka. S týmto úspechom sa však neuspokojil a pustil sa do projektu, ktorý sa mal stať jeho celoživotným dielom: výroba japonskej whisky pre Japoncov. Napriek silnému odporu vedenia sa spoločnosť Torii rozhodla postaviť prvý japonský liehovar na whisky v meste Yamazaki, na predmestí Kjóta, oblasti tak známej svojou vynikajúcou vodou, že tam svoju čajovňu postavil aj legendárny čajový majster Sen no Rikyū. Torii najal Masataka Taketsuru ako výkonného riaditeľa liehovaru. Taketsuru študoval umenie destilácie v Škótsku a začiatkom dvadsiatych rokov 20. storočia priniesol tieto poznatky do Japonska. Hral kľúčovú úlohu pri založení liehovaru Yamazaki, no v roku 1934 spoločnosť opustil a založil vlastnú spoločnosť - Dainipponkaju - ktorá si neskôr zmenila názov na Nikka. Pod jej menom založil liehovar Yoichi v Hokkaido. Na svetové trhy sa však japonská whisky dostala až v novom miléniu, keď v roku 2001 desaťročná Yoichi single malt od Nikka vyhrala ocenenie “najlepšia z najlepších” v prestížnom Whisky Magazine. Dnes už majú japonskí výrobcovia whisky dobré meno na celom svete a nájdete tu veľký výber značiek, ročníkov a druhov whisky. No kde inde ako v Japonsku si túto whisky top kvality kúpite za rozumnú cenu? Samozrejme tu nájdete aj exkluzívne ročníky a značky, ktoré nestoja málo, no bežnejšia a naozaj kvalitná whisky tu je veľmi dostupná. Aj takýto luxusný darček si môžete z našej zlatej cesty Japonskom priniesť. Foto: Shirota Yuri
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Japonsko
- Plastové jedlo v Japonsku
- Japonsko - vlak ktorý rozváža sushi
- Saké - výroba tradičného japonského nápoja
- (Naša) posledná večera v Japonsku
- Ako chutí Japonsko?
- Japonsko - kde je najlepšia gyoza?
- Kobe - najlepšie steaky na svete?
- Kuromon market - najlepší street food Osaky
- Dotonbori, Osaka - tip na reštauráciu
- Konzumácia alkoholu v Japonsku
- Tokyo - ako chutí miliónový tuniak?
- Najkvalitnejšie nože na svete
- Hrad v Osake
- 10 najväčších chýb, ktoré v Japonsku radšej nerobiť
- Šinzo Abe – vražda japonského premiéra
- Shinkansen - pýcha japonskej infraštruktúry
- Onsen - tradičné japonské kúpele
- Hirošima - spomienka na Sadako Sasaki
- Japonsko - na deň Tokijčanom
- Japonsko - tajomstvá ostrova Miyajima