Japonsko vyzýva mladých, aby viac pili

Japonsko vyzýva mladých, aby viac pili Podporili by tak ekonomiku

Japonsko máme zafixované ako krajinu jedinečnej svetovej kultúry, zvláštnych zvykov a tradícií a, celkovo, inej kultúry. To ukazuje aj posledný krok tamojších úradov. Tí chcú bojovať proti triezvosti mladých Japoncov. Hoci na Slovensku by zrejme zvádzali opačný boj, Japonci naozaj spustia kampaň, ktorou majú presvedčiť ľudí, aby viac pili, píše BBC.

Mladšia generácia pije menej alkoholu ako ich rodičia – tento krok zasiahol výber daní z nápojov ako saké (ryžové víno), ktoré ochutnávajú aj klienti BUBO pri zájazde do Japonska. Národná daňová agentúra teda vstúpila do celoštátnej súťaže, aby prišla s nápadmi, ako tento trend zvrátiť. Spustením tzv. "Sake Viva!" kampane dúfa, že príde s plánom, ako zatraktívniť pitie – a podporiť tak aj priemysel.

Súťaž žiada 20 až 39-ročných, aby sa podelili o svoje podnikateľské nápady a naštartovali dopyt medzi svojimi rovesníkmi – či už ide o japonské saké, šóču, whiskey, pivo alebo víno. Skupina, ktorá organizuje súťaž pre daňový úrad, tvrdí, že nové návyky – čiastočne vytvorené počas pandémie Covid – a starnutie populácie viedli k poklesu predaja alkoholu.

Japonské médiá tvrdia, že reakcia na takúto kampaň bola zmiešaná. Niektorí kritizovali snahu propagovať nezdravý návyk. Iní však zverejnili svojrázne nápady online – napríklad slávne herečky „vystupujúce“ ako hostesky virtuálnej reality v digitálnych kluboch. Súťažiaci môžu svoje nápady predložiť do konca septembra. Najlepšie plány potom vypracujú s pomocou odborníkov pred predložením konečných návrhov v novembri.

Nedávne údaje od daňovej agentúry ukazujú, že ľudia pili v roku 2020 menej ako v roku 1995, pričom čísla klesli zo 100 litrov alkoholu ročne na 75 litrov. Daňové príjmy z dane z alkoholu sa v priebehu rokov tiež znížili. Podľa denníka The Japan Times tvorila v roku 1980 5 % celkových príjmov, no v roku 2020 to bolo už len 1,7 %.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6168 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2492 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: