Kalaat M'Gouna údolie ruží

Kalaat M'Gouna údolie ruží

Údolie ruží, ktoré sa rozprestiera na niekoľkých desiatkach kilometrov pozdĺž brehov M’ Goun až po jeho rokliny, je jednou z najcennejších oblastí na juhu Maroka. Jeho chodníčkami je najlepšie kráčať v apríli/máji, keď ruže kvitnú a vdýchnuť ich vôňu zmiešanú s vôňami rozkvitnutých mandlí a pšeničných polí. Po zbere úrody, zvyčajne ženami, sa pripravuje festival ruží.

Ústna legenda hovorí, že Ruža Damascénska bola prinesená späť v 10. storočí, keď na skupinu berberských pútnikov, ktorí sa vracali z Mekky, zapôsobila krása a vôňa tohto kvetu. Priniesli späť niekoľko ruží a znovu ich zasadili v oblasti Kalaat M’Gouna. Kvetina je stredobodom všetkého. Práve preto sú podľa nej pomenované hotely, taxíky majú jej farbu. Je základom kozmetických výrobkov v nespočetných butikoch a náhrdelníkov, ktoré deti predávajú na uliciach.

Práve v apríli a máji, od úsvitu, sú ženy zaneprázdnené zberom vzácnych lupeňov. V dvoch továrňach v Kalaat M’Gouna a Souk-el-Khemis sa vyzbiera takmer 1 000 ton, ktoré budú destilované.

Medené destilačné prístroje spracujú nie menej ako 300 kg okvetných lístkov vykúpaných v 700 litroch vriacej vody. Para rozpustí vonné oleje, ktoré plné esencií prechádzajú chladiacimi trubicami a vedú tekutinu do nádržky, na dne ktorej sa usadzuje ružová voda, kým esencia pláva. Následne bude extrahovaná a zabalená do esenciálneho oleja. Ruža je oceňovaná pre svoju vôňu a svoje prednosti v kozmetike.

Jeden gram esenciálneho oleja v miniatúrnej fľaštičke sa predáva za 170 dirhamov (15 eur), teda približne 15 000 eur za kilogram. Na výrobu jedného kilogramu je pritom potrebných štyri až päť ton kvetov.

Z Maroka sa dnes najčastejšie vyváža ružová voda a sušené kvety. Objemy ostatných vyvezených produktov sú v porovnaní s Tureckom a Bulharskom skôr zanedbateľné: 50 kilogramov esenciálnych olejov a 500 kilogramov ročne. 

Festival ruží

Kalaat M’Gouna je dôležitým ekonomickým a spoločenským centrom v regióne, ktorého populácia sa počas festivalu ruží zdvojnásobí. Tento festival je skutočne veľmi obľúbený medzi zahraničnými turistami, ale aj Maročanmi, ktorí prichádzajú z iných miest v Kráľovstve. Prichádzajú aby objavili parfumy a kozmetiku vyrobenú destiláciou ružových lupeňov, pričom vedia, že ružová voda je v tradičnom dennom období veľmi cenená v kuchyni a orientálnom pečive. Festival zvyčajne začína v druhom májovom týždni a trvá 3 dni.

Pri tejto príležitosti sa ľudia oblečú do svojich najlepších šiat, pokropia sa ružovou vodou a lupeňmi. Takisto spievajú a tancujú v uliciach pri tradičných tancoch ako mečový tanec, ahidous (berberský tanec) či včelí tanec. Mladá nevydatá žena je zvolená za Miss ruží pre tento deň, kde sedí na svojom ozdobenom kresle za sprievodu hudby a piesní počas celej prehliadky. Na našom zájazde Marokom budeš mať možnosť podporiť miestne fabriky ruží kúpou ich kvalitných produktov a presvedčiť sa na vlastné oči krásou tohto údolia.

K

Afrika  

Maroko

29.04. → 09.05. +14 termínov

náročnosť

11 dní

Trvanie

3108
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1436 1650€
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5145
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: