Kauza Rolexgate v Peru

Kauza Rolexgate v Peru Skorumpovaná prezidentka?

V juhoamerickom Peru je aktuálnou témou škandál okolo prvej prezidentky krajiny Diny Boluarte. Spája sa s ňou údajná korupcia po tom, čo nedokázala vydokladovať, odkiaľ mala peniaze na zbierku drahých hodiniek značky Rolex a mnohých luxusných šperkov v hodnote celkovo 502 700 dolárov. Jej mesačný prezidentský plat je pritom menej ako 5 000 USD. Aj preto dostala táto kauza meno Rolexgate.

Tamojšia polícia vyrazila vchodové dvere prezidentkinho sídla v Lime, čo sa stalo vôbec prvýkrát v histórii Peru. Prokurátori nariadili raziu už minulý mesiac, keďže Boluarte bola podľa vlastných slov „príliš zaneprázdnená“, aby sa zúčastnila na pojednávaní, kde mala vysvetľovať pôvod svojho majetku.

Prezidentka Boluarte po razii tvrdila, že sa stala obeťou sprisahania, a v televíznom prejave poprela, že by bola „skorumpovaná alebo zlodejka“. Následkom bolo, že tretina ministrov odstúpila za svojich postov. Peruánska líderka okamžite menovala nástupcov a hodinky jej vtedy zakrýval dlhý rukáv šiat.

Boluarte nie je ani zďaleka prvou peruánskou prezidentkou, ktorá bola obvinená z korupcie. Medzi ľuďmi je však teraz ešte menej populárna. Už predtým mal na ňu národ ťažké srdce, keďže viedla protesty proti zosadeniu jej predchodcu Pedra Castilla, počas ktorých zomrelo zhruba 50 ľudí.

Dnes len 14 % Peruáncov verí, že ich krajina je na správnej ceste, pričom 86 % tvrdí, že zem Inkov ide zlým smerom, čo je jedna z vôbec najvyšších mier nedôvery v histórii. Peru je medzi BUBO klientmi nesmierne obľúbenou krajinou a aj napriek ťažkým časom veríme v lepšiu budúcnosť krajiny a jej občanov.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4168 5210€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: