Letisko Ezeiza v Buenos Aires

Letisko Ezeiza v Buenos Aires Lety na všetky obývané kontinenty sveta

Možno ste to dodnes netušili, no Argentína je jedinou latinskoamerickou krajinou s letiskom, ktoré prevádzkuje lety na všetkých päť obývaných kontinentov sveta (samozrejme, Antarktídu nerátame). Ide o letisko Ezeiza, ktoré je symbolom nielen modernosti, ale aj konektivity. Jeho celý názov je Ministro Pistarini International Airport, všetci ho však poznajú pod skratkou EZE či práve názvom Ezeiza - po štvrti v Buenos Aires, v ktorej leží.

Letisko EZE nie je len hlavným letiskom v Buenos Aires, ale aj najväčším letiskom v krajine. Pevádzkuje mnohé vnútroštátne lety a viac ako dve tretiny medzinárodných letov z Argentíny. Má tri terminály a dve pristávacie dráhy, môže pritom slúžiť ako letisko pre akýkoľvek typ lietadla. Ročne obslúži viac ako 10 miliónov cestujúcich a hoci má Buenos Aires aj druhé letisko (Aeroparque Jorge Newbery - IATA), práve EZE je brané ako hlavné.

Vďaka tomuto letisku sa krajina dostala na globálnu mapu letectva. EZE sa stalo hlavným uzlom pre medzinárodnú leteckú dopravu - vďaka priamym letom do Severnej Ameriky, Európy, Ázie, Afriky či Oceánie. Zároveň je to najvyťaženejšie letisko v krajine. Vďaka tomuto slúži toto letisko ako kľúčová vstupná brána pre turistov z celého sveta, čo výrazne prispieva ku ekonomike a rozvoju krajiny.

Letisko Ezeiza je ďalej zaujímavé aj tým, že leží na 34. rovnobežke rovnako, ako napríklad letisko Sydney v Austrálii alebo najjužnejšie letisko Afriky v Kapskom Meste (ktoré je na 33. rovnobežke).

Brána do Argentíny - čo vidieť

Buenos Aires je hlavným a zároveň najväčším mestom Argentíny s rozlohou 2 780 400 km² a s počtom obyvateľov 47 327 407 (k roku 2022). Ak si to porovnáme so Slovenskom, ktoré má 5,432 milionov obyvateľov, tak Argentína je o 8,5x väčšia. Ďalej môžme do úvahy zobrať Českú republiku s počtom obyvatelov 10,67 milióna, oproti ktorej je Argentína väčšia 4,4x.

Argentína je zo severu na juh dlhá okolo 3 800 km a ak by sme z toho ubrali 400 km, tak by sme dostali približnú vzdialenosť Slovenska od Špicbergov, najseverenjšieho obývaneho miesta na svete. Je to ôsma najväčšia krajina sveta podľa rozlohy a jej hlavné mesto Buenos Aires je mestom vášne, tanca, ale i futbalu.

Argentína je taktiež známa svojími elegantnými ulicami, bohatou architektúrou a vynikajúcim jedlom, ako sú steaky alebo víno z Mendozy. Ak by ste chceli takýto gurmánsky zážitok absolvovať, neváhajte a pridajte sa ku nám na zájazd do Argentíny - realizujeme ich 25x ročne v mnohých termínoch, pričom naša cesta sa začína práve na letisku EZE.

K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

4505
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5861 6895€
E

Južná Amerika, Argentína


náročnosť

18 dní

Trvanie

7980
El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 31 min. čítania
TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najúžasnejšie vodopády. Ktoré sú top?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 21 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: