Luxorské múzeum

Luxorské múzeum

Pre tých, ktorí majú radi múzeá a zavítajú do Horného Egypta, je Luxorské múzeum starovekého egyptského umenia tým pravým miestom.

Veľkolepé chrámy Luxoru alebo Théb, boli zasvätené na uctievanie boha Amona, jeho manželky bohyne Mut a ich syna Khonsua, ktorí spolu predstavovali thébsku triádu. Luxorský chrám sa nachádza v južnej časti mesta a chrám Karnak v severnej časti.

Mesto Luxor má od počiatku histórie rôzne mená. Starí Egypťania ho nazývali Weset a v období Starej ríše bol označovaný ako Nu Amon alebo mesto Amon. Jeho grécke meno bolo Théby. Po invázii do Egypta založili Rimania okolo Luxorského chrámu veľkú vojenskú posádku. Keď arabskí dobyvatelia videli zvyšky jeho pevností, mysleli si, že sú to paláce, a tak im dali meno al-uqsur, čo je množné číslo slova qasr (čo znamená „palác" alebo „hrad"). Tento názov bol potom skomolený európskymi jazykmi a vznikol súčasný názov mesta Luxor.

Bohatstvo egyptskej ríše, ktorá sa v období Novej ríše rozprestierala od Stredozemného mora na severe až po tretí katarakt na juhu, sa najviac prejavilo v Thébach, čím sa stalo najbohatším mestom na svete. Toto bohatstvo sa odrážalo v rôznych formách umenia a architektúry. Mesto Luxor je tak skanzenom ľudskej histórie a starých civilizácií.

Luxorské múzeum bolo navrhnuté egyptským ministerstvom kultúry, ktoré si najalo Dr. Mahmuda El Hakima, špičkového egyptského architekta, aby vytvoril plány v roku 1962. Inštalácia umeleckých diel múzea prišla neskôr a bola dokončená v rokoch 1972 až 1975.

Obsahuje zbierku umeleckých diel najvyššej kvality od predynastického obdobia až po islamskú éru. Moderná budova je priestranná s nádherne vystavenými predmetmi, je ideálnym miestom na strávenie horúceho rána alebo neskorého popoludnia v Luxore.

Múzeum je postavené na dvoch úrovniach s rampou vedúcou z prízemia na horné poschodie a obsahuje artefakty z okolia Théb. Mnohé z voľne stojacich žulových sôch zobrazujú kráľov, kráľovné a vysokopostavených predstaviteľov, ktorí zanechali svoje obrazy v thébskych chrámoch. Slávneho Tutanchamóna, faraóna 18. dynastie, reprezentujú niektoré predmety z jeho hrobky v Údolí kráľov, ktoré v súčasnosti nie sú vystavené v káhirskom múzeu.

V múzeu je zbierka 26 sôch Novej ríše, ktoré sa našli pri archeologických prácach v Luxorskom chráme v roku 1989. Slávna majestátna hlava bohyne kravy zo živice a pozláteného dreva, je jedným z prvých predmetov, ktoré návštevník uvidí pri vstupe do múzea. Kráľovské múmie dvoch faraónov – Ahmose I. a Ramsesa I. – vystavili v marci 2004 ako súčasť novej prístavby múzea.

Významnou časťou expozície je rekonštrukcia jednej zo stien Achnatonovho chrámu v Karnaku. Jedným z prezentovaných predmetov v zbierke je aj kalcitová dvojitá socha krokodílieho boha Sobeka a faraóna 18. dynastie Amenhotepa III.

Bohyňa Hathor je považovaná za jednu z najvýznamnejších egyptských bohýň. Bohyňa neba a ochrankyňa života a lásky bola uctievaná buď ako krava, alebo ako ženská podoba s korunou z kravských rohov, medzi ktorými bolo ukryté slnko. Táto socha ju zobrazuje ako ženu sediacu na tróne, ktorý nie je zdobený rytím, má svoju výraznú korunu na parochni a v ľavej ruke drží symbol života. Obe strany trónu nesú meno kráľa Amenhotepa, ktorý je zobrazený ako Hathorin milenec.

Socha bohyne Ayunet zo šedej žuly, bohyne z oblasti Théb uctievanej už od 11. dynastie Strednej ríše (približne 2061 – 1991 p. n. l.), je jediná socha takejto veľkosti a v tak zachovalom stave. Bola manželkou boha Montua, ktorý bol v tom čase pánom Théb. Socha ju zobrazuje ako pôvabnú ženu s príťažlivým úsmevom na jej krásnej tvári, čo z nej robí jednu z najatraktívnejších sôch v starovekom egyptskom umení.

Sú tu vystavené pohrebné stély, papyrusy, nábytok, múmie a množstvo malých sošiek a šabtis. V presklených vitrínach v strede horného poschodia sú menšie predmety ako šperky, pohrebné a rituálne predmety a artefakty z každodenného života.

Je zrejmé, že múzeum vďačí mestu s bohatým dedičstvom za získanie svojej zbierky. Som presvedčená, že budúcnosť odhalí mnohé diela, ktoré nie sú o nič menej nádherné ako kúsky, ktoré už boli v tejto oblasti objavené.

Tieto nádherné artefakty Luxorského múzea môžete zhliadnuť počas nášho zájazdu Egypt maximálne poznanie.

Prečítajte si blogy:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

1950 2785€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2027 2385€

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2565
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: