Mača či matcha - čajový fenomén

Mača či matcha - čajový fenomén

Čaj matcha (či v slovenskom prepise mača) je dnes už priam fenoménom medzi čajmi. Nie je to typické čajové vrecúško či zelené listy, ktoré sa zalievajú horúcou vodou, ale mletý zelený čajový prášok známy špecifickou zelenou farbou a jedinečnou chuťou. Jeho korene siahajú až do Japonska, odkiaľ sa mača rozšírila do sveta.

Matcha sa vyrába z čajových lístkov pestovaných v tieni, najčastejšie z odrody „tencha“ čajovníka Camellia sinensis. Pestuje sa v tieni, čo zvyšuje obsah chlorofylu v čaji a vytvára sladký profil chuti umami.

S prípravou mače sa spája japonský čajový obrad známy ako „chanoyu“ alebo „sado“. Počas neho sa čaj mača pripravuje a podáva v slávnostnom prostredí. Prísny dôraz sa kladie na estetiku.

To platí aj v prípade mača laté. To je krémový a penivý nápoj vyrobený šľahaním prášku matcha s horúcou vodou. Prášok sa následne zmieša s napeneným mliekom a rozmixuje sa špeciálnou metličkou. Pridať môžete aj vanilkový sirup. Výsledkom je lahodné spojenie zemitých umami tónov matcha s jemnou krémovitosťou mlieka.

Vďaka zelenej farbe je matcha latté vizuálne príťažlivým teplým nápojom. Má ešte viac kofeínu (teínu) ako káva a vyhovuje najmä tým, ktorým káva nechutí, no potrebujú nejaký „povzbudzovák“.

Vypitie mače spôsobí zrýchlenie metabolizmu a lepšiu koncentráciu. Zároveň je to zdravý a upokojujúci čaj s množstvom antioxidantov, ktorý vás dostane do celkovej pohody. Ostatné prieskumy dokonca dokázali, že pitie mače ako takej pomáha aj pri chudnutí.

Mača je populárna dnes už všade vo svete, no najunikátnejšia je práve v kombinácii s rituálom, ktorý viete zažiť autenticky len na zájazdoch v Japonsku. Prečítajte si ešte viac zaujímavostí o čaji.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5080 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2848 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: