Mandril pestrotváry

Mandril pestrotváry

Je to najväčšia opica a patrí do čeľade mačiakovitých. Pochádza z tropických dažďových lesov strednej Afriky, predovšetkým v oblastiach Gabonu, Kamerunu, Rovníkovej Guiney a Konga. Najjednoduchšie je ich vidieť v Gabone, napríklad aj na našom zájazde Posledný raj.

Mandrily majú výrazný pohlavný dimorfizmus, čo znamená, že samce a samice sa od seba výrazne líšia veľkosťou i vzhľadom. Samce môžu vážiť až 40 kg, zatiaľ čo samice sú podstatne menšie a dosahujú hmotnosť okolo 10 až 15 kg. Najvýraznejšou črtou samcov je ich pestrofarebná tvár s modrými a červenými odtieňmi. Tento farebný vzor, ktorý sa zintenzívňuje s vekom a sociálnym postavením, je kľúčovým znakom pre prilákanie samíc a vyjadruje dominanciu vo vnútri skupiny. Farebnosť pozadia, ktoré je podobne žiarivé, slúži ako signál pre ostatných členov skupiny počas pohybu v hustej vegetácii. Vďaka týmto neuveriteľným farbám sú najfarebnejšími cicavcami. Hlavne modrá je veľmi neobvyklá.

Síce mandrily sú všežravce, ich hlavnou potravou je ovocie, semená, hľuzy a iné rastlinné časti, ale významnú časť ich potravy tvoria aj bezstavovce a drobné stavovce, vrátane hmyzu, vtákov a malých cicavcov. Vďaka svojej robustnej postave a zubom podobnej veľkosti ako u tigra, sú schopné konzumovať tvrdé orechy a semená, čo im poskytuje výživovú výhodu v prostrediach s obťažnejším prístupom k potrave.

Žijú v skupinách, ktoré môžu mať zopár kusov, ale občas dosahujú stovky, prípadne tisícku jedincov. Skupiny mandrilov sú zvyčajne vedené dominantným samcom, ktorý udržiava hierarchiu a má prístup k najlepším zdrojom potravy a samiciam. Sociálna štruktúra je prísne organizovaná a založená na dominancii, pričom samci často bojujú o postavenie, a to najmä v období rozmnožovania.

Rozmnožovací cyklus mandrilov sa sústreďuje na obdobia sucha, kedy je viac výživnej potravy, čo zvyšuje šance na prežitie mláďat. Samice dospievajú približne vo veku 4 až 5 rokov, pričom samce dosahujú pohlavnú zrelosť neskôr. Po približne 6-mesačnej gravidity samica porodí jedno mláďa, ktoré sa po narodení drží matky a je od matky úplne závislé prvý rok.

Mandrily sú diurnálne zvieratá, čo znamená, že sú aktívne počas dňa. Veľká časť ich denného života sa odohráva na zemi, ale mandrily sú schopné vyliezť na stromy, kde sa ukrývajú pred predátormi alebo hľadajú potravu. O mandriloch ale aj o iných zaujímavých zvieratách sa dočítate v blogu Veľká päťka.

Mandrily sú klasifikované ako zraniteľný druh podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN) kvôli strate ich prirodzeného biotopu a lovu. Kľúčovými faktormi, ktoré ohrozujú populáciu mandrilov, sú odlesňovanie a nelegálny lov pre ich mäso, ktoré je v niektorých častiach Afriky považované za delikatesu. Záchrana mandrilov závisí na úsilí zameranom na ochranu ich prirodzeného prostredia, ako aj na zníženie lovu a zvýšenie povedomia o ich dôležitosti.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Svätý Tomáš, Gabon

31.10. → 13.11. +2 termíny

náročnosť

14 dní

Trvanie

11539
E

Afrika  

Svätý Tomáš, Rovníková Guinea, Gabon


náročnosť

16 dní

Trvanie

11950
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024
Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 69 min. čítania
Afrika – príbehy z domova
Prémiový blog

Prémiový blog Afrika – príbehy z domova

Všetci pochádzame z Afriky, tvrdia vedci. Najprv sa mi to zdalo nepravdepodobné, veď ja som beloch, čo sa ledva opáli a nechápal som, čo mám…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta
Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny: