Maroko chce postaviť najväčší štadión sveta

Maroko chce postaviť najväčší štadión sveta

Majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2030 sa odohrajú v šiestich krajinách naprieč tromi kontinentmi. Ich hlavnými hostiteľmi budú Španielsko, Portugalsko a Maroko (zopár zápasov sa odohrá v Argentíne, Uruguaji a Paraguaji ako oslava 100-ročnice MS vo futbale).

Španieli majú dva najväčšie štadióny spomedzi európsko-africkej trojice – Santiago Bernabéu v Madride a Camp Nou v Barcelone. Prirodzene, na jednom z týchto štadiónov by sa tak malo odohrať aj finále. To sa ale môže zmeniť. Do hry chce totiž výrazne prehovoriť Maroko.

Severoafrická krajina ležiaca pri Sahare a zároveň pod Atlasom oznámila, že pri Casablance (konkrétne v meste El Mansouria 38 km od „Casy“) postaví štadión s kapacitou 115 000 miest pre divákov. To by v praxi znamenalo, že Maroko bude mať vôbec najväčší futbalový štadión na svete. Doteraz drží „kapacitné zlato“ štadión v Pchjongjangu v KĽDR – 114 000.

O výstavbu štadióna sa postará architektonická kancelária Cruz y Ortiz so sídlom v Španielsku. To je celkom irónia, keďže ak by sa v Maroku napokon odohral finálový duel, znamenalo by to, že Španieli obrali Španielsko o možnosť organizácie finále MS vo futbale.

Štadión je navrhnutý ako veľká stavba pod obrovskou baldachýnovou strechou. Dizajn je inšpirovaný marockými spoločenskými stretnutiami známymi ako moussem. Jeho výstavba by mala vyjsť na približne 459 miliónov eur.

Ak by sa odohralo finále MS 2030 pri Casablance, znamenalo by to, že Afrika uvidí finále veľkého futbalu druhýkrát v histórii – po MS 2010 v Juhoafrickej republike (finále v Johannesburgu).

V každom prípade sa tento turnaj uskutoční premiérovo v krajine Berberov a zájazdy do Maroka tak budú o šesť rokov ešte lákavejšie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1650
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3890
Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: