Mercado dos Lavradores, najlepšia tržnica Madeiry

Mercado dos Lavradores, najlepšia tržnica Madeiry

Farmárska tržnica Mercado dos Lavradores sa nachádza v historickej časti hlavného mesta ostrova Madeira, v štvrti Santa Maria, a je jednou z pamiatok, ktoré nemôžete pri návšteve Funchalu vynechať. Zaručene vás očarí nielen jej architektúra, ale aj množstvo produktov, ktoré môžete nájsť vovnútri. 

Tržnica bola postavená v 30.rokoch 20.storočia podľa návrhu Edmunda Tavaresa (1892 – 1983) a je elegantnou kombináciou štýlu art deco a modernizmu. Fasáda, hlavný vchod a rybí trh obsahujú tradičné Azulejo (maľované dlaždice) zobrazujúce regionálne témy, ktoré vytvoril João Rodrigues. Tržnica je rozdelená na niekoľko menších námestíčiek a schodísk, ktoré sa používajú ako predajné miesta. Nie je možné, aby ste ju na vašej prechádzke Funchalom prehliadli, keďže miestne ženy predávajúce kvety na chodníkoch zbadáte už tesne pred jej vchodom.

V tržnici nájdete to najlepšie a najčerstvejšie exotické ovocie, zeleninu a kvety, ktoré „záhrada Atlantiku“, ako sa krásnemu ostrovu Madeira často hovorí, ponúka. Samotný priestor je krytý, má dve poschodia. Na prízemí nájdete stánky s rybami a mäsom, na poschodí zase tropické ovocie, zeleninu a množstvo korenín, ktoré majú svoju špecifickú vôňu.

Ďalšou veľmi pôvabnou črtou tejto farmárskej tržnice je dodnes existujúca folklórna tradícia, keďže mnohé predavačky nájdete oblečené v typickom, veselom madeirskom kroji v pestrých farbách. Sympatickým je aj fakt, že na tomto mieste nájdete len malých domácich farmárov a miestne produkty (okrem nektariniek a broskýň, ktoré sa dovážajú). Preto toto miesto veľmi radi navštevujeme a podporujeme aj my v BUBO.

Počas Noite do Mercado alebo teda sviatku “noci marketu”, ktorý sa oslavuje večer pred Štedrým dňom je tradíciou pre miestnych Madeirčanov stretnúť sa práve v tržnici a spievať vianočné koledy. Potom sa za spevu presúvajú uličkami Funchalu, tancujú, pijú a tešia sa z prichádzajúcich Vianoc.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

3128
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2149 2865€
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2192 2740€
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Madeira - najkrajšie miesta ostrova večnej jari Blog

Blog Madeira - najkrajšie miesta ostrova večnej jari

Z východného okraja Atlantiku sa týči zelená hornatá perla menom Madeira. Portugalský ostrov, kde sa divoké modré vlny rozbíjajú o útesy a…

Martin Šimko 10 min. čítania
Zaujímavosti a fakty, ktoré ste o Portugalsku (ne)vedeli Blog

Blog Zaujímavosti a fakty, ktoré ste o Portugalsku (ne)vedeli

Portugalsko je krajina skvelého vína a jedla, nádherných pláží, surfovania a najkrajších romantických historických miest, aké ste kedy videli.…

Adriana Molnárová 21 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: