Mestá, v ktorých sa žije najlepšie

Mestá, v ktorých sa žije najlepšie Opäť zvíťazila Viedeň

Economist Intelligence Unit, sesterská organizácia renomovaného The Economist, zverejnila rebríček top miest sveta, kde sa najlepšie žije. Na prvom mieste sa už tretí rok po sebe umiestnila Viedeň. Hlavné mesto Rakúska, ktoré leží len 60 km od slovenských hraníc, zvíťazilo v roku 2024 spomedzi celkovo 173 konkurentov.

V rámci kvality života sa posudzovalo viacero významných faktorov vrátane zdravotnej starostlivosti, kultúry a životného prostredia, stability, infraštruktúry a vzdelávania. Viedeň mala dokonalé skóre v štyroch z piatich kategórií – slabšiu známku dostala iba za kultúru a životné prostredie.

Spomedzi všetkých miest sveta, kde sa najlepšie žije, si druhé miesto udržala Kodaň. Rozprávkovú metropolu Dánska nasleduje švajčiarsky Zürich, ktorý bol vlani šiesty. Bronzovú pozíciu tak ukradol austrálskemu Melbourne, ktoré sa zosunulo o jednu priečku nižšie.

Do top 10 sa v rámci Austrálie dostalo aj Sydney, k tomu aj dve západokanadské mestá Vancouver a Calgary. Zoznam dopĺňajú švajčiarska Ženeva, japonský ekonomický motor Osaka a novozélandský Auckland.

Zaujímavý bol aj skok Hongkongu. Ten sa nedávno stal najdrahším mestom sveta pre expatov. Zároveň v rebríčku kvality života poskočil zo 61. na 50. miesto, čo bol najvýraznejší skok roka.

TOP 10 miest na najlepší život pre rok 2024:

  1. Viedeň, Rakúsko
  2. Kodaň, Dánsko
  3. Zürich, Švajčiarsko
  4. Melbourne, Austrália
  5. Calgary, Kanada
  6. Ženeva, Švajčiarsko
  7. Sydney, Austrália
  8. Vancouver, Kanada
  9. Osaka, Japonsko
  10. Auckland, Nový Zéland


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

1812 2265€
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
Viedeň - pamiatky, bary, tipy s deťmi Viedeň

Viedeň Viedeň - pamiatky, bary, tipy s deťmi

Už 30 rokov spoznávame Viedeň. Mladí prechádzame trendy bary, s deťmi objavujeme ihriská a miesta na kúpanie, pohodu hľadáme v kaviarniach a…

Jozef Zelizňák 47 min. čítania
Na najväčšej demonštrácii vo Viedni. Prémiový blog

Prémiový blog Na najväčšej demonštrácii vo Viedni.

Tento aktuálny článok je z neskorej jesennej soboty vo Viedni. Je o zopár mojich zážitkoch z Viedne, ale hlavne o covide a ide o politické…

Ďalšie dovolenky do krajiny: