Najkrajšia galéria v Uzbekistane

Najkrajšia galéria v Uzbekistane

„Ak človek svoje povolanie skutočne miluje a nehovorí len o tom, že ho miluje, všetko bude fungovať.“

Shavkat Boltayev je dokumentárny fotograf a umelec z Uzbekistanu. Je zakladateľom legendárnej bucharskej fotografickej školy, rodeným Bucharčanom a jedným z hlavných odborníkov na minulosť aj súčasnosť tohto starobylého mesta. V polovici 80. rokov založil prvú fotogalériu v Buchare. No a my v BUBO sme ju objavili pre vás! Dodnes zostáva centrom príťažlivosti pre miestnych obyvateľov. Boltayev zahynul len nedávno, v roku 2022, a fotografie, ktoré sú inak aj tak ako živé, len zvýrazňujú talent tohto výnimočného človeka.

Táto súkromná galéria v bývalom Olimjon Caravanserai obsahuje fascinujúce fotografie bucharských Židov, Rómov a mestského života. Kultúra miesta – tak to máme v BUBO radi.

Buchara sa nachádza na úžasnej križovatke kultúr. Vpravo sú turkicky hovoriaci Taškent, Andijan a Ferghana. Choďte o kúsok ďalej a budete v Číne medzi Ujgurmi. Na ľavej strane je Turkménsko. Precestujte 700-750 kilometrov ďalej a ste v Iráne. Potom sa dostanete do Afganistanu. Obyvatelia Buchary od nepamäti ovládali jazyky, ktoré ich obklopovali, aby komunikácia so susedmi zo všetkých strán bola jednoduchšia. Kedysi sa v Buchare hovorilo aj po arabsky, bola  predsa mestom vzdelania a kultúry. Bucharské medresy prilákali celý východ.

Jeden z projektov fotografa sa volá „Život bucharských Židov“. Jeho ďalší názov je „21. storočie: Buchara bez bucharských Židov“. Väčšina bucharských Židov sa presťahovala do rôznych krajín sveta: Izraela, Európy a New Yorku. V 70. rokoch žilo v Buchare asi 20 000 Židov. Keď Boltayev v roku 1998 rozbiehal svoj projekt, bolo ich okolo 4000. O histórií židovstva sa dozviete i na našich zájazdoch.

Raz bol Boltayev na svadbe, videl cigánov a pomyslel si, prečo neurobiť aj fotky ich komunity? V Buchare ich volajú Jughi. A v Uzbekistane sa nazývajú Lyuli. Venoval im niekoľko rokov.

Počas života mal študentov z mnohých rôznych krajín. V Taškente sú bucharskí fotografi veľmi uznávaní. Fotografi v Taškente vraj fotia na európsky štýl. Medzitým Bucharčania skúmajú ich dediny, jurty a oblasti. Chcú ukázať ich spôsob života, ich národného ducha. Nie je to kvôli nacionalizmu alebo šovinizmu. Je to jednoducho preto, že nikto nepozná ich krajinu a ich ľudí lepšie ako oni sami. Oni sú predsa tí, ktorí tu žijú. Poznajú každé dvere, každú tehlu. A chcú to ukázať celému svetu.

Hneď vedľa ulice Jubar je táto malá fotogaléria fotografa Shavkata Boltaeva. Nielen pre kvalitu fotografií, ale aj pre objavenie autentickejšej tváre Buchary je nesmierne zaujímavá: pohľad na mesto pod snehom či piesočnými búrkami, ďaleko od húfov turistov. Galéria je bezplatná, ale na podporu jej údržby sa predávajú pohľadnice a reprodukcie. Radi to tu podporíme. Pridajte sa k nám na zájazde do Uzbekistanu!

K

Uzbekistan


náročnosť

10 dní

Trvanie

2263 2760€
K

Ázia  

Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

8 dní

Trvanie

2076 2595€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

3936 4920€
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Najväčší európsky cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Najväčší európsky cestovateľ

Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty Kyzylkum

Kyzylkum Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty

Ísť zo Samarkandu do Buchary priamou cestou je najjednoduchšie, čo môžete spraviť, ale otázka znie, prečo by ste to robili, keď sa môžete odkloniť…

Tomáš Kubuš 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: