Manti - tradičné uzbecké jedlo

Manti - tradičné uzbecké jedlo Uzbecká Nurata, dokonalé Manti a pevnosť Alexandra Veľkého

Uzbekistan to nie sú len šalšlíky alebo plov, ale nájdete tu aj vynikajúce manti. Aj oni patria k typickým jedlám Uzbekistanu a tak sa vyberieme za nimi Po Taškente a Samarkande odchádzame ráno z legendárneho mesta smer púšť Kyzylkum. Cesta je spočiatku monotónna, no akonáhle sa dostaneme k Nuratským horám, krajina je prenikavo zelená, posiata pasúcimi sa stádami a napokon aj krásnymi kopcami. Ak by vás tu vyhodili, netipovali by ste Uzbekistan, ale skôr Kirgizsko či Mongolsko. Výdatný dážď rozvodnil malé riečky, a tak sme aj my naším autobusom museli tri krát prebrodiť rieku vyliatu cez cestu. Zážitky zbierame naozaj všade! Pred tým ako sa dostaneme ku Kyzylkum si naplánujeme zastávku v malom, stále pomerne neznámom mestečku Nurata. Akosi ho turisti obchádzajú, ale my vieme, že sa tu skrýva niekoľko pokladov. Hlavná turistická trasa vedie zo Samarkandu do Buchary a málokto spraví „obchádzku“ týmito končinami. Zastavíme sa v centre mestečka, aby sme sa mohli pozrieť na ruiny pevnosti. Bola by možno obyčajnou, ale fakt, že ju tu po sebe zanechal Alexander Veľký z nej robí fascinujúce miesto. Je piatok a viacero domácich sa rozhodlo pre návštevu Nuraty, nie kvôli pevnosti, ale kvôli areálu, ktorý je priamo pod ňou a ktorý má pre Uzbekov punc posvätnosti. Okrem areálu s mešitou tu nájdu sväté jazierko s rybami a hneď vedľa aj svätý prameň, kam si chodia naberať vodu. Mnohí si vyšliapali na pevnosť, a tak sme sa pridali k nim. Okrem nás tu sú len a len domáci, tak to má krásny pocit autenticity. Vyštverali sme sa hore a pod nami vidno celú Nuratu, doznievanie hôr a napokon rovinu prepletenú s nekonečnom, ktorá uteká stovky kilometrov púšťou Kyzylkum. Zlatým klincom Nuraty však nie je len pevnosť, ale náš obed. Budeme obedovať totiž u Saidy, milej pani domácej, ktorá otvorila svoj tradičný uzbecký dom, aby tu občas hostila turistov. Vojdeme dnu a otvorí sa nám krásna záhradka. Presne takto tieto domy fungujú. Z vonku by ste o ne ani nezakopli a dnu je malý raj. Na obed sa podávajú Manti, taštičky plnené hovädzím mäsom a polievka s ryžou, známa ako Mastava. Manti sú dokonalé. Sú čerstvé, ručne robené, presne také, ako sa zvyknú robiť v uzbeckých domácnostiach bez turistických príkras. Sú tak lahodné, že ich jemné cesto sa rozplýva na jazyku a skvelo ich chuť zvýrazní aj papriková omáčka. K tomu výber zo šalátov, chlieb, nekonečné misky čaju, a uzbecké hody sa môžu začať. Ešte raz prespíme v jurtách a sme v bájnej Buchare!  


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Uzbekistan


náročnosť

10 dní

Trvanie

2374 2860€
K

Ázia  

Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

8 dní

Trvanie

1858 2545€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

4433 5095€
10 zážitkov alebo prečo navštíviť Uzbekistan?
Prémiový blog

Prémiový blog 10 zážitkov alebo prečo navštíviť Uzbekistan?

Uzbekistan je dušou Hodvábnej cesty, ktorá menila svet a právom patrí medzi najpríťažlivejšie krajiny sveta. Nájdete tu miesta ako Samarkand,…

Tomáš Kubuš 14 min. čítania
Najväčší európsky cestovateľ
Prémiový blog

Prémiový blog Najväčší európsky cestovateľ

Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo
Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: