Najlepšia kaviareň v Kolumbii

Najlepšia kaviareň v Kolumbii

Už asi viete, že náš hlavný zájazd do Kolumbie sa prezieravo volá Kolumbia 5K. A nech by ste si za pomyselné K-čka doplnili čokoľvek, kávu jednoducho musíme umiestniť na prvú priečku. Najdôležitejšia vývozná surovina a produkt, ktorý je aj v dnešných dňoch základným pilierom kolumbijskej obchodnej ekonomiky a zároveň najdôležitejším článkom agrikultúry krajiny.

Napriek tomu, že káva bola do Kolumbie dovezená jezuitskými mníchmi, dnes si túto rovníkovú krajinu bez nej nevieme predstaviť. Hoci sa Kolumbia z hľadiska objemu vývozu ocitá na treťom mieste po Brazílii a Vietname, národ si hrdo stojí za produkciou čistej 100%-nej arabiky. Káve tak chutnej, že ju miestni pochlipkávajú ako someliéri kvalitné víno. A práve jednou z najkvalitnejších značiek a zároveň najvyhľadávanejších kaviarní je San Alberto – rozľahlý podnik v strede historického centra Cartageny, ktorý vás pozýva nielen na chutné espresso sencillo, ale aj na prehliadku procesu sadenia rastliny caffea. Úžasné miesto, v ktorom so šálkou kávy a dobrou knihou viete stráviť hodiny.

Čo vám ako prvé udrie do očí pri vstupe do podniku je nesmierne prívetivý a čistý interiér a usmievavý personál, ktorý vás rád usadí k stolu. Stretávame sa s baristkou Angelicou, pre ktorú príprava kávy znamená viac ako dekádu profesionálnej praxe. Netrvá dlho a už nám menuje všetky najlepšie objednávky, ku ktorým máme v San Alberto prístup. Z toho najlepšieho treba určite začať espressom. Káva pripravená spôsobom tzv. mokrej metódy vo vodných nádržiach, kde sú manuálne oddeľované nakazené zrná od kvalitných, sa vyznačuje typickými ovocnými tónmi, jemnou nakyslou chuťou a nízkym obsahom kofeínu. Nazývame ju lavado, tzv. „mytá, omývaná“ a v jej prípade proces sušenia plodov trvá 3 – 4 týždne. Minimálne 6 rokov trvalo, kým sa zrná obsiahnuté aj vo vašej káve, dostali do šálky na váš stôl.

A to práve z regiónu Quindío, kde hacienda San Alberto sídli. Práve tento región je známy mnohými pestovateľmi a kultivovateľmi rastliny caffea a rovnako je súčasťou tzv. Zona Cafetera – kávového trojuholníka – miesta v centrálnych kolumbijskych Andách, kde má arabika tie najvyhovujúcejšie podmienky pre rast a možný zber dvakrát do roka. Región Quindio navštevujeme aj počas našich zájazdov Kolumbiou práve preto, lebo Zona Cafetera je pýchou celej krajiny. Ak si želáte viac kofeínu, siahnite po espresso doble, v žiadnom prípade však nepite tinto. Tinto našťastie v San Alberto ani nenájdete, je to však typ kávy, ktorú samotní Kolumbijčania označujú za odpad práve kvôli jej príprave z nakazených a nekvalitných zŕn.

Ak vám kolumbijská káva príde príliš kyslá, rozhliadnite sa okolo seba. Kúpte si balíčky kávy domov pre seba a vašich blízkych a vyberte si aj z mnohých ďalších druhov. Do pozornosti dávame tzv. miel kávu, „medovú“, ktorú v žiadnom prípade ani neslaďte, ani inak nedochucujte. Úroveň sladkosti je správne vyvážená. Treťou možnosťou by pre vás tiež mohla byť tzv. natural káva, „prírodná“, sušená v červenej ochrannej šupke kávovej čerešne 8 – 9 týždňov. Vyberte si medzi mletou a zrnkovou, v BUBO však určite odporúčame zrnkovú. Dokáže v sebe oveľa dlhšie uchovať svoju prirodzenú chuť a tým pádom aj výslednú arómu.

Tým, že v San Alberto dodržujú tradičnú prípravu kávy tzv. „prekvapkávanou“ metódou, môžete si vybrať aj spôsob, ako vám výsledný nápoj pripravia. Zvolíte si Cono de goteo, espresso, ktoré pri teplote 80°C kvapká rovnomerne do guľatého dna prípravnej nádoby? Alebo Sifón de vacío, ktoré vám uvoľní príjemnú nasladlú chuť cez nastavené sitko?

V Cartagene je teplo a vlhko. Predstavte si, že pri 35°C vonku vstúpite do klimatizovanej kaviarne a hľadáte nápoj, ktorý vás osvieži. Našim obľúbeným je určite granizado. Poctivá arabika vo veľkých nádobách mixovaná s malým objemom mlieka a množstvom ľadu. Naschvál ju nenazývame ľadová, na to by sme si museli objednať jednoducho Café frío. Naopak Café helado je servírované s doladenou chuťou vanilkovej zmrzliny a zaujímavým nápojom je určite aj Miel burbujeante. Med ako prídavný produkt do výsledného nápoja vám vyčarí úsmev na tvári. A Angelice tiež.

Nech si už objednáte čokoľvek, posaďte sa za stôl a rozhliadnite sa okolo seba. Priamo pred vašimi očami sa rozprestiera malebné námestie Plaza Santo Domingo, plné ľudí, energie, pouličných predajcov cigár a umelcov, ktorí si od návštevníkov pýtajú aspoň pár pesos. Samotná kaviareň sa rozprestiera v zrekonštruovanej budove typického španielskeho koloniálneho štýlu a to na dôležitom mieste, ktoré ešte v neskorom novoveku bolo pod výrazným vplyvom španielskej inkvizície. Zabudnúť nemôžeme ani na objemnú ženskú sochu umelca Fernanda Botera, s ktorou sa turisti na námestí fotia. Pozorujte Kolumbijčanov a ich každodenné životy a vychutnávajte si najlepšiu kávu v Kolumbii.

Zhrnutie - 3 najznámejšie typy kávy Arabiky rozdelené podľa spôsobu a času sušenia kávových zŕn:

LAVADO - "mytá" káva (pozn. mokrá metóda) - plody zbavené ochrannej červenej šupky kávovej čerešne a tenkej inkluzívnej vrstvy pergamenu, vnorené na 24 hodín do vodných nádrží, v ktorých sa oddeľujú zdravé zrná od nevhodných. Následné efektívne sušenie trvá maximálne 4 týždne. Chuť: ovocná, nakyslá, acidná.

MIEL - "medová" - plody sušené 7 - 8 týždňov v tenkej vrstve pergamenu, ktorá samotné kávové zrno neochudobní o sladkosť. Chuť: sladká, jemne čokoládová.

NATURAL - "prírodná" - plody sušené 9 a viac týždňov v ochrannej červenj šupke kávovej čerešne. Najjednoduchší, ale zároveň najmenej efektívny spôsob sušenia. Chuť: bylinková, jemné kontúry červeného vína.

Káva dnes už nie je luxusom ako tomu bolo pred sto - dvesto rokmi. No dať si kávu v najlepšej kaviarni štátu, to už je už „iné kafe.“ Kým iné cestovky v Strednej Európe navštevujú túto krajinu raz alebo dvakrát ročne, my sem vypravujeme zájazdy s veľkou pravidelnosťou. A chceme byť lepší. Doťahujeme pre našich klientov detaily, putujeme ďalej a hlbšie do podstaty. Káva dnes nie je luxusom, ale najlepšia kaviareň luxusom je. Najlepšie veci nemusia byť tými najdrahšími, stačí nápad. Nájsť zážitok tam, kde ho iní nevidia. Dodať ho do každého jedného štátu sveta. Potom sa dostaví úspech menom BUBO a čo je hlavné, naši klienti majú s nami lepšiu dovolenku. A o to nám ide.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Kolumbia

17.07. → 26.07. +20 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2724 3405€
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Kolumbia, Ekvádor


náročnosť

14 dní

Trvanie

5260
K

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

3621 4260€
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku Karibik, Cartagena

Karibik, Cartagena Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku

Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní,…

Medellin – mesto Pabla Escobara Medellin

Medellin Medellin – mesto Pabla Escobara

Medellín, mesto večnej jari a druhé najväčšie mesto Kolumbie, je veľkým prekvapením. Mladý úspešný starosta mesto mení s dôrazom na ekológiu a…

Ľubor Kučera 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: