Najrýchlejšie starnúca populácia na svete

Najrýchlejšie starnúca populácia na svete

Japonsko so svojím počtom obyvateľov približne 127,1 milióna je aktuálne 9. najľudnatejšou krajinou na našej planéte. Zároveň je ale aj krajinou s najrýchlejšie starnúcou populáciou a s najvyšším priemerným vekom na svete. Ako je to možné? Poďte sa s BUBO dozvedieť viac.

V krajine máme aktuálne v produktívnom, aktívnom veku 15-64 rokov približne 74 miliónov ľudí, čo predstavuje iba 59 % z celej populácie. Zvyšných 11,8 % tvoria deti do 15 rokov a až neuveriteľných 28,9 % pripadá na dôchodcov nad 65 rokov! Toto číslo je o to viac alarmujúce, že ešte pred dvadsiatimi rokmi bolo dôchodcov iba necelých 19%. Dnes tu dokonca nájdete viac ako 80 000 ľudí, ktorí majú viac ako 100 rokov! Aj to je dôkazom, že Japonsko má jednak výbornú úroveň zdravotnej starostlivosti, ale aj toho, že sa domáci snažia žiť zdravým životným štýlom a kvalitne sa stravujú - vzhľadom na zdroje na ostrovoch konzumujú veľké množstvo rýb a zeleniny.

Okrem toho, že obyvateľstvo dramaticky starne, zároveň už roky v krajine prudko klesá pôrodnosť. Pokiaľ bude tento trend pokračovať, odborníci odhadujú, že do roku 2060 by počet obyvateľov mohol spadnúť na 86 miliónov, čo by mohlo pre Japonsko predstavovať až existenčné ohrozenie, keďže by to bola obrovská výzva pre miestnu ekonomiku, zdravotnícky aj sociálny systém.

Možno sa pýtate, prečo sa tu rodí tak málo detí. Veď práve v Japonsku po skončení 2. svetovej vojny nastal veľký „ baby boom“ a populácia sa začala napriek tragédiám vojny rapídne zväčšovať. S obdobím modernizácie ale prišli aj moderné problémy - zvýšila sa vzdelanosť ľudí a zvýšili sa životné náklady, a aj s tým spojené náklady potrebné na výchovu dieťaťa. Mladí ľudia navyše v produktívnom veku tvrdo pracujú na svojich kariérach. Kvôli vysokej pracovnej vyťaženosti a stresu majú málo voľného času a zakladajú si rodiny v pomerne vyššom veku.

Mnohí dokonca o vzťahy nemajú vôbec záujem a radšej žijú osamelejší život a sú takto spokojní. Všetky tieto skutočnosti predstavujú pre japonskú vládu ale aj celú spoločnosť veľkú výzvu a otáznik do budúcnosti, ako tento klesajúci trend aspoň spomaliť a naďalej sa udržať na predných priečkach v rebríčku svetových ekonomických veľmocí. Na zájazdoch do Japonska si k tomuto povieme oveľa viac.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6168 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2492 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: