Najstaršia korida v Ronde

Najstaršia korida v Ronde Za históriou Španielska

Býčie zápasy, kontroverzná téma vzbudzujúca vášne a názorové rozpory. Nech už si o nich myslíte čokoľvek, tento článok nemá za cieľ stavať sa na žiadnu názorovú stranu. Konieckoncov, my v BUBO túto tradíciu nepodporujeme, no v našej DNA je okrem lovenia zážitkov aj poznanie histórie a tradícií krajiny. A presne do tejto kategórie spadajú aj býčie zápasy, ktoré jednoducho k histórii Španielska neodmysliteľne patria.

No a kde k nej najlepšie pričuchnúť, a nie v najstaršej koride - býčej aréne - v Španielskej Ronde? Ronda je malým pokladom na andalúzskom okruhu a jej najznámejšou ikonou je určite jej známy most Puente Nuevo. No ak sa tu zastavíte, pravdepodobne budete parkovať v niektorej z podzemných garáží v meste a či chcete alebo nie, ocitnete sa len kúsok od najstaršej býčej arény v Španielsku.

Ronda je rodiskom modernej španielskej koridy a rodným mestom jej najväčšej dynastie. Práve tu sa v priebehu 18. storočia Francisco Romero po prvýkrát postavil býkovi. Túto elegantnú neoklasicistickú stavbu navrhol Martín de Aldehuela, slávny architekt, ktorý stojí aj za spomínaným Puente Nuevo - Novým mostom. Dokončená bola v roku 1785 a býčie zápazsy sa tu - hoci v obmedzenej miere - konajú dodnes. V čase keď korida nehostí žiadne podujatie je možné ju za vstupné 9€ navštíviť a preskúmať jej útroby.

My na našich BUBO zájazdoch v Andalúzii často navštevujeme koridu v Seville, no práve tu v Ronde môžete vidieť aj zákutia, ktoré sú za iných okolností “bežnému smrteľníkovi” nedostupné. Prejdete sa miestami kde sú počas svojich posledných hodín držané býky, kráčate uličkou kade vstupujú do arény, nakuknete do stajní pre kone toreádorov, vstúpite na kruhové nádvorie o priemere 66 metrov, kde prebiehajú samotné zápasy.

Návšteva niektorých miest nemusí byť príjemná, no aj o tom je táto prehliadka, pomôže vám dotvoriť si celkový obraz o tejto tradícii. Prehliadka končí veľmi zaujímavým múzeom s bohatou kolekciou predmetov, obrazov či historických odevov toreádorov a ich pomocníkov v aráne. Mapuje dve storoča tunajších udalostí a aj tu pochopíte silné korene tejto tradície v španielskej histórii a jej komplexnosť.

Ak ste milovníkom histórie a chcete krajinu spoznať do hĺbky, nehľadiac na názor ktorý zastávate, ponorte sa do koridy v Ronde a ulovte aj tento, možno trochu kontroverzný zážitok. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2918 3433€
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2042 2490€
K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1443
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: