Najvýznamnejší epos hinduizmu - Rámájana

Najvýznamnejší epos hinduizmu - Rámájana

Poznáte? Vedeli by ste povedať, ako sa volajú? Pretože minimálne miliarda ľudí na tejto planéte áno. Hovorí sa, že neexistuje Ind, ktorý by nepoznal eposy Rámájana alebo Mahábhárata. Oficiálne 2 najväčšie eposy hinduizmu, práve tieto dva, sa dnes v Indii tešia veľkej obľube. Keď Indická televízia na konci 80. rokov 20. storočia uviedla niekoľko stoviek epizód do prenosu, ulice zostali prázdne. Mnohé z miest, bytoviek a domov si zdobili svoje televízne prijímače a satelity na oslavu a počesť božstiev, ktoré sa v týchto dielach nachádzali. Teraz naozaj, dokázali by ste vyzdobiť svoj satelitný prijímač?

Za autora Rámájany sa považuje Válmíki. Kedysi bol podľa tradujúcej sa legendy pouličným zlodejom, keď sa zrazu rozlúčil s týmto životom a dal sa na cestu duchovna. Volali ho aj mravec, pretože tak dlho meditoval, že okolo neho vyrástol pahorok z mravcov. Je veľmi pravdepodobné, že nebol jediným autorom tohto eposu, ale veľká časť a tiež epické veršové metrum sa pripisuje práve Válmíkimu. 

Ako už z názvu vyplýva, epos sa zaoberá božstvom Ráma. Práve samotný príbeh odzrkadľuje život tejto, jednej z najdôležitejších, inkarnácie boha Višnu, tiež boj za poriadok a mier. Podriadil sa dharme (kozmickému poriadku - "hinduistické zákony") a žil príkladný život, ktorý dodnes inšpiruje. Pravdepodobne išlo o rozprávanie bojovníkov, ktorí oslavovali jedného zo svojich kráľov. Následne na to bol tento kráľ stotožnený s Rámom.

Okrem toho, že bol Ráma najlepším, najsilnejším a najväčším synom z 3 synov kráľa Dašarátha, bol jeho najobľúbenejším, a to vo svojom živote aj využil. Vďaka svojím schopnostiam, životnému smeru a oddanosti pomáhať sa mu podarilo spojiť ich kráľovstvo s ďalším a tiež získať aj ženu svojho života Situ z kráľovstva Džanaka. Ochraňoval pred démonmi, pomáhal slabším a tiež dokázal zachrániť uväznené duše a zakliate bytosti, ktoré trpeli niekoľko stoviek rokov. 

Aj dnes má svoje miesto časť jeho úsilia a napríklad Rámraj ("rámradž") je stále označenie pre vládu Rámu. Je cieľom politického nacionalizmu v Indii. Od 17. storočia je Ráma symbolickou postavou odporu voči každej cudzej forme vlády, ktorá ohrozuje spravodlivosť a tiež sanátanadharmu (večný poriadok).

Ráma je uctievaný vďaka statočnosti a heroizmu. V epose sa stretneme aj s menom Rávana, čo je v tomto prípade negatívna postava. Z obyčajného človeka sa stal asketik, ktorý svoj život venoval duchovnu natoľko, že samotný boh Brahma mu dal nesmrteľnosť. Vďaka tomu Rávana nabral na sile a stal sa démonom, ktorý Rámovu ženu Sítu v príbehu unáša a berie si ju do zajatia. K Rámovi sa pripája na pomoc inkarnácia boha Shivu, spojenie opice s človekom, teda avatar Hanumán.

Spoločne ju síce vyslobodia zo zajatia, ale Ráma začne pochybovať o jej vernosti a nepoškvrnenosti. Neveril jej, tak ju poslal do najpustejšieho lesa, kde porodila dve deti, ktoré keď uvidel, pochopil, že mu bola naozaj verná a deti sú jeho. So Sítou to nekončí šťastne, pretože samotná bohyňa zem ju na jej prianie prehĺta a to potrestá Rámu, ktorý neskôr odovzdá deťom kráľovstvo. 

Verziu Rámájany nájdete sfilmovanú, animovanú, ba dokonca aj v podcastových aplikáciách.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Bali (IND), Singapur, Malajzia, Indonézia


náročnosť

11 dní

Trvanie

4114
K

Ázia  

Bali (IND), Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4345
K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

3912 4890€
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie Blog

Blog Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie

Indonézska dedinka Waerebo, ukrytá vo vysokých horách úžasného ostrova Flores, je poslednou svojho druhu. Útočisko Manggarajcov, tradičné domy a…

Adam Trepáň 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: