Národný park Etosha

Národný park Etosha

Národný park Etosha bol založený už v roku 1907, keď bola Namíbia nemeckou kolóniou známou ako Nemecká juhozápadná Afrika. V tomto období mal park rozlohu 100 000 km² a bol najväčšou rezerváciou na svete. Pre politické zmeny sa dnešná rozloha parku rovná skoro štvrtine z tej pôvodnej (22 270 km²) , ale napriek tomu ostáva Etosha veľkým a významným chráneným územím.

Parku dominuje soľná panva Etosha, ktorá predstavuje púšť s dĺžkou približne 130 km a šírkou 50 km. Pláň je zvyčajne suchá ale v lete býva krátke obdobie naplnená vodou. Vtedy láka najmä pelikány a plameniaky. Stále pramene lákajú širokú škálu živočíchov po celý rok, ale najmä vtáky, nosorožce dvojrohé, endemické impaly (Aepyceros melampus petersi), žirafy, slony, stáda zebier, pakone, antilopy. 

V období sucha fúka vietor, ktorý nesie soľný prach naprieč krajinou až do Južného Atlantiku. Soľ obohacuje pôdu o dôležité minerály, na ktorých závisia niektoré živočíchy, ale rovnako spôsobuje aj problémy v poľnohospodárstve.

V Etoshi je 6 rezortov, kde je možnosť prespať, ktoré všetky prevádzkuje Namibia Wildlife Resorts. K dispozícii sú 4 brány, ktorými sa vchádza/vychádza z parku.
Pri príchode sa nahláste na recepcii kde si zaplatíte povolenie na prejazd parkom. Zaplatiť  je možné na prepážke Ministerstva životného prostredia a cestovného ruchu. Treba myslieť na to že počas jazdy v parku nie je povolená jazda mimo cesty. Nadmerný hluk taktiež nie je povolený, ani vystupovanie z auta alebo otváranie dverí. 

Pri plánovaní trasy majte na pamäti stav ciest (v celom parku sa pohybujete po nespevnených cestách) a možnosť stráviť pri dobrom pozorovaní viac času, než sa očakávalo. Nechajte si  dostatok času na návrat do rezortu, kým sa brány parku zatvoria (obyčajne sa otvárajú s východom slnka a zatvárajú zo západom slnka).

Na hraniciach parku bolo postavené 850 km dlhé oplotenie, ktoré obmedzuje šírenie chorôb. Zvieratá sa v tejto suchej oblasti koncentrujú pri prameňoch vody, ktoré poskytujú bohaté zásoby pastvy. Pre tento účel bolo umelo vyrobených 50 vodných vrtov. 
V národnom parku Etosha nenájdeme hrocha, byvola a krokodíla, lebo je tu nedostatok vody. 

Každý zážitok zo safari je jedinečný a uvidenie zvierat samozrejme nie je zaručené. Trpezlivosť je často odmenená. Nádrž na vodu sa môže zdať prázdna keď prídete, ale čakanie môže odhaliť nepolapiteľné zviera.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
K

Afrika  

Namíbia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4064 5080€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4957
Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty Prémiový blog

Prémiový blog Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty

Túra. Čo si predstavíte pod týmto slovom? Väčšinou zrejme strmé lesnaté kopce či nezdolateľné zasnežené vrchy a horské masívy, na ktoré sa stúpa…

Viktor Háber 14 min. čítania
​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie Windhoek

Windhoek ​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie

Windhoek je jednou z najmladších metropol sveta, veď je hlavným a najväčším mestom krajiny, ktorá si svoju nezávislosť vydobyla až v roku 1990 –…

Martin Hrnko, Viktor Háber 9 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: