Následky požiarov na Madeire

Následky požiarov na Madeire Je Madeira pre turistov teraz bezpečná?

Populárnu Madeiru už vyše týždňa sužujú silné lesné požiare. Tie najprv vypukli vo vidieckej oblasti Ribeira Brava na západe ostrova. Pre vysoké teploty a silný vietor sa následne rozšírili aj do susedných oblastí Camara de Lobos a Ponta de Sol. Okrem toho sa oheň rozšíril aj do lesa Laurissilva, ktorý je najväčším zachovaným vavrínovým lesom na zozname UNESCO.

Portugalské úrady tvrdia, že požiar sa im podarilo dostať pod kontrolu. Nebezpečné ohne však definitívne z týchto oblastí ešte nezmizli. Portugalci preto požiadali o pomoc aj Európsku úniu. Sami pritom vyslali z pevniny 76 hasičov na ostrov večnej jari, ktorý je obľúbenou perlou Atlantiku.

Dôsledkom požiarov je tiež to, že podľa EÚ Copernicus zničili požiare cca 4 400 hektárov pôdy. Iné zdroje však hovoria aj o 5 700 hektároch. Okrem toho museli hasiči postupne evakuovať už takmer 200 ľudí. Dobrou správou však je, že dosiaľ neevidujú úmrtia a aj mnohí evakuovaní sa už vrátili do svojich domovov.

Sú aktuálne turisti, ktorí sa vyskytujú na Madeire, v bezpečí? Jednoduchá odpoveď je áno. Je však prísne zakázané, aby sa zdržiavali vo vymenovaných oblastiach zasiahnutých požiarmi, čo je aj logické a sú tu tiež uzavreté turistické trasy. Napriek tomu úrady evidujú turistov, ktorí sa tam pokúšali dostať. Takýmto však okrem vážnych problémov so zdravím hrozí aj pokuta 5 000 eur.

Bezpečných miest na Madeire je však stále veľa. Z populárnych turistických spotov môžeme spomenúť napríklad hlavné mesto Funchal, pláž Seixal a bezpečnou aktivitou ostáva, samozrejme, aj pozorovanie delfínov či veľrýb. Pokiaľ máte záujem o turistiku, bezpečnými a prístupnými spotmi sú napríklad Vereda das Funduras, Levada dos Cedros či Caminho do Norte.

Držíme palce Madeire a všetkým záchranárskym zložkám, aby sa im čím skôr podarilo kompletne uhasiť požiar a aby zároveň nedošlo k žiadnemu úmrtiu. Madeiru v BUBO milujeme a kombinujeme ju s kontinentálnym Portugalskom i Azorskými ostrovmi.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

3075
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2954
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

3075
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Madeira - najkrajšie miesta ostrova večnej jari Blog

Blog Madeira - najkrajšie miesta ostrova večnej jari

Z východného okraja Atlantiku sa týči zelená hornatá perla menom Madeira. Portugalský ostrov, kde sa divoké modré vlny rozbíjajú o útesy a…

Martin Šimko 15 min. čítania
Zaujímavosti a fakty, ktoré ste o Portugalsku (ne)vedeli Blog

Blog Zaujímavosti a fakty, ktoré ste o Portugalsku (ne)vedeli

Portugalsko je krajina skvelého vína a jedla, nádherných pláží, surfovania a najkrajších romantických historických miest, aké ste kedy videli.…

Adriana Molnárová 21 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: